Φόβοι μετά το Eurogroup

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικά της διάθεσης των εταίρων να διατηρήσουν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, όσον αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων, είναι όσα έλαβαν χώρα στο προχθεσινό Eurogroup. Και μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρούν να υποβαθμίσουν την απόφαση να μπλοκαριστεί η δόση των 15 δισ. ευρώ μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ισοδύναμα μέτρα για την απώλεια 28 εκατομμυρίων ευρώ από την παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες προκαλούν προβληματισμό. Κατ’ αρχήν, τίθεται ευθέως εν αμφιβόλω η διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά θα διατηρηθεί για όσο διαρκεί η προσφυγική – μεταναστευτική πίεση, καθώς σαφώς διαμηνύθηκε ότι δεν μπορεί να παραταθεί το μέτρο πέραν του τέλους του 2018. Αυστηρό ήταν το μήνυμα για τήρηση των συμφωνηθέντων και σε σχέση με τις συντάξεις.

Σε σχέση με τον ΦΠΑ, πολιτικά η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς η ανακοίνωση του μέτρου έγινε από τον κ. Τσίπρα μαζί με την ανακοίνωση της συμφωνίας για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Αν και επισήμως η κυβέρνηση δεν είχε συνδέσει τα δύο ζητήματα, η ταυτόχρονη ανακοίνωσή τους είχε προκαλέσει συνειρμούς. Το ζήτημα των συντάξεων, εφόσον η επιμονή των εταίρων συνεχισθεί, θα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των επόμενων μηνών για την κυβερνητική ηγεσία, που σταθερά καλλιεργεί κλίμα δυνατότητας αποφυγής του μέτρου.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση να καλυφθούν τα 28 εκατ. ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναμένεται να εντείνει τη δυσαρέσκεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Πάνος Καμμένος, μέσω Τwitter, ανέφερε ότι «η αναδιοργάνωση μονάδων με μεταφορά δυνάμεων στην παραμεθόριο και συρρίκνωση ανενεργών στρατοπέδων, με περικοπή για το 2018 παλαιών εξοπλιστικών προγραμμάτων, μπορούν να εξασφαλίσουν το κονδύλι για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Τα νησιά μας είναι η άμυνα της πατρίδας».

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, με επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και επικαλούμενη τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τα ισοδύναμα για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από τον ΦΠΑ, ζητεί να μην υλοποιηθούν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπενθυμίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τις περικοπές στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Τζανακόπουλος

Παρά την «κίτρινη κάρτα» του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας λόγο (ρ/σ Στο Κόκκινο) για «πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση» και, αφού ανέφερε ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει εντός των επομένων ημερών, για άλλη μία φορά έριξε την ευθύνη σε συγκροτήματα Τύπου, τα οποία, όπως είπε, «ψάχνουν να βρουν την παραμικρή ανθυπολεπτομέρεια, για να δημιουργήσουν ανησυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή