Σε απολογία στις 25 Ιουλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου

Σε απολογία στις 25 Ιουλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, οι ανακριτικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλαν κλήση στον πρώην υπουργό προς απολογία ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα που χειρίζεται τις έρευνες για τυχόν προμήθειες από εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία «έτρεξαν» επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η απολογία του πρώην υπουργού έχει οριστεί για τις 25 Ιουλίου, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν έχουν υπάρξει νεότερα επιβαρυντικά στοιχεία γι’ αυτόν από τις ελβετικές αρχές, στις οποίες είχε από καιρό υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμών που φέρεται να συνδέονται με τον πρώην υπουργό, καθώς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πάντως, η ανακρίτρια με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου χειρίζονται το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τη δικαιοσύνη σχετικά με τον πρώην υπουργό, όπως λογαριασμούς και περιουσιακά του στοιχεία, κυρίως το εξοχικό που είχε στη Σύρο, καθώς και οι συνθήκες πώλησής του, όπως και ο λογαριασμός της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.

ια τον λογαριασμό της συζύγου του στην επίμαχη λίστα, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ενεπλάκησαν σε έρευνες σχετικές με το «πόθεν έσχες» και υπήρξαν και καταδίκες από δικαστικής πλευράς, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση του εξοχικού της Σύρου το θέμα είχε απασχολήσει από καιρό την Εισαγγελία Διαφθοράς και στη συνέχεια αποτέλεσε αντικείμενο και της ανακριτικής έρευνας.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι έρευνες γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου τρέχουν από το 2013 και μετά, και είχαν αρχικά δρομολογηθεί από την τότε επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ενώ πριν από ένα χρόνο περίπου, την άνοιξη του 2017, ασκήθηκε εις βάρος του για πρώτη φορά δίωξη και για δωροδοκία. Αυτό συνέβη μετά σχετικό αίτημα της ανακρίτριας που είχε στα χέρια της τον φάκελο και αξιολόγησε τα στοιχεία της δικογραφίας όπως και όσα ήρθαν από την Ελβετία για δύο λογαριασμούς οι οποίοι φέρεται να συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Από την πλευρά του πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και στην Ελβετία, καθώς ο ίδιος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου ο ίδιος και οι συνήγοροί του να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή