Οινοχώρος: Κι αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα σε 150 ετικέτες κρασιού;

Οινοχώρος: Κι αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα σε 150 ετικέτες κρασιού;

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μικρό wine bar που χωράει ολόκληρο τον ελληνικό αμπελώνα.

Η θέση: Αρκετά κοντά στον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο της Χώρας κι αρκετά μακριά για να απολαμβάνει την ηρεμία του.

Η ατμόσφαιρα: Ο γεωπόνος αμπελουργός Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης έχει στήσει μια, πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νάξου, wine pub με ξύλινη διακόσμηση και ρουστίκ αισθητική. Γεμάτη ράφια φορτωμένα με κρασιά, μια μικρή μπάρα και μια μεγάλη κεντρική τράπεζα. Στον έξω χώρο που είναι καταλληλότερος για τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε να απολαύσουμε το κρασί μας όρθιοι κάνοντας γνωριμίες μπροστά σε ένα από τα 4 κρασοβάρελα ή καθισμένοι στους 2 ξύλινους πάγκους.

Το φαγητό: Προς το παρόν δεν σερβίρεται κανονικό φαγητό ή κάποιο άλλο σνακ, αλλά ο Κωνσταντίνος κερνάει μικρές λιχουδιές ως wine pairing, επιλέγοντας αναλόγως με το είδος και την ποικιλία του κρασιού να συνδυάσει την καταλληλότερη γεύση. Προσφέρει αξιώτικα τυριά όπως ξινότυρο, αρσενικά και γραβιέρες διαφορετικής ωρίμανσης από τρίμηνης έως ακόμα και 5ετούς παλαίωσης, κι επίσης κατσικίσιους κομμούς με βότανα και μπαχάρια, το γαλατερό που είναι ένα φρέσκο, γλυκό και λιπαρό τυρί που θυμίζει φέτα, και κατσικίσιες γραβιέρες, μαζί με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα. Αναλόγως την εποχή φτιάχνει και σερβίρει δικές του μαριναρισμένες μικρές κορωνέικες ελίτσες ή παγωμένα σταφύλια βαπτισμένα σε λικέρ κίτρο και μπαχαρικά.

Οινοχώρος: Κι αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα σε 150 ετικέτες κρασιού;-1

Ο λογαριασμός: Το ποτήρι κρασί από 3,5 € μέχρι 9 €. Η φιάλη από 13 € μέχρι 110 €.

Η κάβα: Στα ράφια τους υπάρχουν περί τις 150 ετικέτες, με πολλές νέες αφίξεις, που ειδικά την καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνούν και τις 250. Κρασιά από όλη την Ελλάδα, αρκετά μικρά και άγνωστα οινοποιεία και ψαγμένες εμφιαλώσεις. Εστιάζουν στις γηγενείς ποικιλίες, ενώ μεταξύ άλλων μπορούμε να δοκιμάσουμε και το δικό τους κρασί, το Τρανάμπελο που είναι φτιαγμένο από τις ντόπιες ποικιλίες Ποταμισιά, Μονεμβασιά και Μανδηλάρια, οινοποιημένο από τον πατέρα του Κωνσταντίνου που είναι οινολόγος. Αξίζει να δοκιμάσετε ιδιοσυγκρασιακά κρασιά από το Αιγαίο, από τα οινοποιεία Κήπος Ξυδάκη (Μύκονος), Τσαντίρη (Ικαρία), Σύρου, Χρυσολωρά (Σέριφος), Κωνσταντάκη (Μήλος) και Φόνσου (Τήνος), όπως και από άλλα μικρά οινοποιεία από την υπόλοιπη Ελλάδα, βλ. Anatolikos Vineyards από την Ξάνθη και Σκλάβος από την Κεφαλλονιά. Από τις πιο δυσεύρετες ετικέτες που θα βρούμε εδώ είναι η αφρώδης ρετσίνα Νικολού και τα orange wines ΜΕΤΑ Πιερία Ερατεινή και Μεταγειτνίων Σκλάβου. Στα ράφια του θα βρείτε παλιές χρονιές από Μαυροτράγανα του Χατζηδάκη και του Καραμολέγκου, από το 2007 μέχρι την τρέχουσα χρονιά. Σερβίρουν πολλές ετικέτες σε ποτήρι που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, και σας συμβουλεύω να αφιερώσετε και λίγο χρόνο να ψαχουλέψετε ανάμεσα στα μπουκάλια, μπορεί να ξετρυπώσετε παλιές χρονιές από κάποια κρασιά που έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψετε. Τέλος στη λίστα τους υπάρχουν τα ελληνικά τζιν Old Sport και Grace, το αθηναϊκό βερμούτ Otto’s, ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα, και η μπίρα Noctua που παράγεται στο Γκάζι.

Επιπλέον πληροφορίες: Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον εσωτερικό χώρο. Όλα τα κρασιά πωλούνται και λιανική. Επίσης διοργανώνουν και γευσιγνωσίες κρασιών κατόπιν συνεννόησης, αλλά και κατά καιρούς και παρουσιάσεις οινοποιείων. Καθημερινά 11.00-14.00 (μόνο το καλοκαίρι) και 19.00-01.00 (όλο τον χρόνο), εκτός Κυριακής.

Οινοχώρος,

Κομιακής, Χώρα, Νάξος,

Τ/22853-01.507.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή