Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν είναι καλό ένα παγωτό, είναι να το φάμε. Αλλά, αν θέλουμε να βεβαιωθούμε πριν το καταναλώσουμε, προσέχουμε τα εξής:
- Στη βιτρίνα, αν το παγωτό στο δοχείο έχει ρωγμές, το αποφεύγουμε.
- Το πολύ έντονο χρώμα υποδηλώνει προσθήκη χρωστικής.
- Στο χωνάκι ή στο κυπελλάκι, αν λιώνει πολύ γρήγορα, σημαίνει ότι έχει διογκωθεί υπέρ το δέον κατά την παρασκευή του.
- Αν νιώσουμε στο στόμα κρυστάλλους, σημαίνει ότι το μείγμα δεν έχει ωριμάσει σωστά.
- Το παγωτό είναι σημαντικό να έχει συνεκτική δομή και να διατηρεί την κρεμώδη υφή του όσο είναι σε αρνητική θερμοκρασία, χωρίς να σπάει και να θρυμματίζεται.