Μήνυμα Γιούνκερ στην Κίνα να ανοίξει την οικονομία της

Μήνυμα Γιούνκερ στην Κίνα να ανοίξει την οικονομία της

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Kίνα θα μπορούσε να ανοίξει ακόμα περισσότερο την οικονομία της στο διεθνές εμπόριο και ξέρει πώς ακριβώς να το κάνει, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Πεκίνο. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν προσκεκλημένοι της κινεζικής κυβέρνησης για την ετήσια σύνοδο κορυφής Ε.Ε.- Κίνας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ επισήμανε την ανάγκη να περιφρουρηθούν ως κόρην οφθαλμού οι ελεύθερες συναλλαγές και οι πολυμερείς εμπορικές σχέσεις. Κι όλα αυτά την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε οξεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται ότι, μέσω των διαπραγματεύσεων, μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, που αποτιμώνται σε περισσότερα από 500 δισ. δολάρια. Αμεση αναμένεται να είναι η απάντηση της Κίνας. Επί σειράν ετών, το Πεκίνο κατηγορείται ότι θέτει εμπόδια στις ξένες επενδύσεις. Σήμερα, με αφορμή τη σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας, η Κίνα αποπειράται να αλλάξει αυτήν την εικόνα, εγκρίνοντας σημαντικές επενδύσεις, όπως τα 10 δισ. δολάρια από τη γερμανική BASF. «Χρειαζόμαστε δίκαιους εμπορικούς κανόνες για τις εμπορικές συναλλαγές μας με τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ. «Η Ε.Ε. είναι μεν ανοικτή οικονομία, αλλά όσοι τη διοικούν δεν είναι αφελείς». Η Airbus διαμαρτυρήθηκε για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην Κίνα, ενώ η BMW ζήτησε να έχει μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των προδιαγραφών της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα. Βρυξέλλες και Πεκίνο τόνισαν την ανάγκη διευθέτησης των εμπορικών θεμάτων, μέσω του ΠΟΕ. Μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας επισήμαναν ότι, εν συγκρίσει με την περυσινή διοργάνωση, φέτος η Κίνα δείχνει ότι επείγεται να βρει συμμάχους έναντι της οικονομικής πολιτικής Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή