Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Η αναμονή, το δώρο και οι διαμαρτυρίες

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Η αναμονή, το δώρο και οι διαμαρτυρίες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τη 1 μ.μ. προσγειώθηκε το προεδρικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι. Μία ακόμη φορά, ο Ρώσος πρόεδρος προσήλθε με καθυστέρηση σε μια μείζονος σημασίας διεθνή συνάντηση, αφήνοντας πάνω από μία ώρα στην αναμονή τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε φθάσει στη φινλανδική πρωτεύουσα την Κυριακή, προερχόμενος από τη Σκωτία. Αν και ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρωσίας, η Aeroflot, αγοράζει, καιρό τώρα, σχεδόν αποκλειστικά αεροπλάνα Boeing και Airbus, το προεδρικό αεροπλάνο ήταν ένα ρωσικής κατασκευής και σοβιετικού σχεδιασμού Ilyushin- 6. Ρωσικής κατασκευής ήταν και η ολοκαίνουργια προεδρική λιμουζίνα Kortezh, που μετέφερε τον Πούτιν, περισσότερο ογκώδης και από το διαβόητο Beast (Κτήνος), τη λιμουζίνα των Αμερικανών προέδρων.

Οι δύο ηγέτες μπήκαν μαζί στη γοτθική αίθουσα του προεδρικού μεγάρου του Ελσίνκι, σοβαροί και συγκρατημένοι, για τις προκαταρκτικές δηλώσεις και την καθιερωμένη χειραψία ενώπιον των φωτογράφων. Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα θεμελιώσουν μια «καταπληκτική σχέση», ενώ ο Πούτιν, πιο λιτός στις εκφράσεις του, αλλά πιο χαλαρός στις κινήσεις του, άφησε μια υποψία μειδιάματος όταν ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων περί ρωσικής παρέμβασης. Στη συνέχεια αποσύρθηκαν για την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους (συνοδεύονταν μόνο από τους μεταφραστές τους) που κράτησε δύο ώρες και 10 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί να κρατήσει γύρω στα 90 λεπτά. Ακολούθησε γεύμα εργασίας στην Αίθουσα των Καθρεφτών, με τη συμμετοχή των υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ, και άλλων αξιωματούχων της συνοδείας τους.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος χάρισε στον ομόλογό του μια μπάλα ποδοσφαίρου, αναμνηστική του Μουντιάλ, λέγοντάς του ότι «η μπάλα είναι πλέον στο δικό σας γήπεδο» (οι ΗΠΑ θα οργανώσουν το Μουντιάλ του 2026). «Ετσι είναι, θα τη δώσω στον γιο μου. Πάρ’ την, Μελάνια», είπε ο Τραμπ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η μπάλα πέρασε, καλού – κακού, από ακτίνες Χ. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε το μάτι στον ομόλογό του, ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται αρκετοί ξένοι ανταποκριτές.

Εξω από το προεδρικό μέγαρο, γυναίκες που παρίσταναν τις εγκύους με μάσκες Τραμπ διαδήλωναν για την πολιτική του στο θέμα των αμβλώσεων. Αλλοι διαδηλωτές είχαν συνθήματα κατά του πολέμου, της ξενοφοβίας και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή