Με ποδήλατο στο παραλιακό μέτωπο Πάτρας

Με ποδήλατο στο παραλιακό μέτωπο Πάτρας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Εναν μεγάλο παραλιακό ποδηλατόδρομο, συνολικού μήκους 5 χλμ., που θα συνδέει δύο σημαντικούς χώρους αναψυχής, πρόκειται να αποκτήσει σύντομα η Πάτρα. Ο ποδηλατοδρόμος θα ξεκινάει από τον χώρο αναψυχής στην περιοχή της πλαζ και, μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Οθωνος – Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων, θα καταλήγει σε έναν ακόμη παραλιακό χώρο αναψυχής, το νότιο πάρκο, όπου εκεί ήδη υπάρχει ποδηλατόδρομος.

Ο νέος ποδηλατόδρομος αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, αλλά και να το συνδέσει με το κέντρο της πόλης, μέσω των πεζόδρομων Ρήγα Φεραίου, Κανάρη και Τριών Ναύαρχων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, ο δήμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει το έργο, αφού υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 500.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Επίσης, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, «η Πάτρα αποκτά για πρώτη φορά έναν πολύ μεγάλο ποδηλατόδρομο διπλής κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού θα διαθέτει κράσπεδο, ώστε να διαχωρίζεται από τον δρόμο, καθώς και την απαραίτητη σήμανση». Ακόμη, θα υπάρχει πρόβλεψη για την προσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος φωτεινής σηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, όπως εκτιμάται από τον δήμο, η κατασκευή ενός ασφαλούς δικτύου ποδηλατόδρομου θα εξασφαλίζει σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης την ασφαλή αστική μετακίνησή τους για δουλειά ή για αναψυχή. Επιπλέον θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, με δεδομένο ότι αφενός η διαδρομή διέρχεται από την παραλιακή ζώνη και αφετέρου συνδέει το κέντρο της Πάτρας με δύο μεγάλους χώρους αναψυχής.

Ομως, για να επιτευχθεί η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, θα πρέπει να ληφθούν και μία σειρά από άλλα μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο της Πάτρας. Ενα από τα κυριότερα έργα, που αναμένεται να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της οδού Κανακάρη που θα «συναντάει» τη μικρή περιμετρική, στο ύψος της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου. Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, με την ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής θα ισχύσουν για τη διέλευση από το ιστορικό κέντρο οι βασικοί άξονες Αγίου Ανδρέου, Οθωνος – Αμαλίας, Κορίνθου και Κανακάρη, ως είσοδοι και έξοδοι, με ταυτόχρονη απελευθέρωση της οδού Μαιζώνος ως οδού ήπιας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται με την ένταξη στα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.

Ακόμη, ο δήμος θεωρεί ότι το αστικό ΚΤΕΛ θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της χρήσης του Ι.Χ., με τη βελτίωση των δρομολογίων του και με την καθιέρωση προσιτής κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Παράλληλα, απαιτούνται ο εκσυγχρονισμός των διαδρομών και η τροποποίηση των αφετηριών.

Σχετικά με τα αποτελέσματα ενός άλλου μέτρου, αυτού της εκ περιτροπής στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο, η οποία ισχύει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, από τον πίνακα με τα αποτελέσματα τριμήνου, εξαμήνου και χρόνου, οι υπεύθυνοι του δήμου συμπεραίνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει καλά. Ειδικότερα, από τις 1.200 θέσεις στάθμευσης, που υπάρχουν διαγραμμισμένες, οι μόνιμοι κάτοικοι καταλαμβάνουν τις ώρες λειτουργίας του συστήματος περίπου 400, και ως εκ τούτου διατίθενται για εκ περιτροπής στάθμευση 800 θέσεις. Οι οδηγοί ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στο σύστημα της εκ περιτροπής στάθμευσης, αφού, από το 50% που ξεκίνησε τον πρώτο μήνα, προσεγγίζει το 70% τον 12ο μήνα λειτουργίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή