Το ΔΝΤ προβλέπει αμετάβλητη ανάπτυξη εν μέσω πολλών και ποικίλων κινδύνων

Το ΔΝΤ προβλέπει αμετάβλητη ανάπτυξη εν μέσω πολλών και ποικίλων κινδύνων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμετάβλητη διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,9% της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον και το επόμενο έτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός επισήμανε ότι, εν μέσω εμπορικού πολέμου, η οικονομία εμφανίζεται περισσότερο ανομοιογενής και ιδιαίτερα εύθραυστη. Συνολικά, στις προηγμένες οικονομίες η ανάπτυξη διατηρεί τη ρώμη της, αν και σε πολλές έχει ανακόψει τον βηματισμό της, όπως συμβαίνει στην Ευρωζώνη, στη Βρετανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, στις Ηνωμένες Πολιτείες το ΑΕΠ αυξάνεται πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της χώρας, ενώ με ζωηρό ρυθμό συνεχίζει και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως προσθέτει το ΔΝΤ, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις φοροαπαλλαγές και στις αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Παρά ταύτα, τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς θα ολοκληρώνεται η περίοδος της μακράς κυκλικής ανάκαμψης. Σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών στο διεθνές εμπόριο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι, προς το παρόν, αντιστοιχούν σε πολύ μικρό ποσοστό των συναλλαγών. Αν, όμως, τα μέτρα και τα αντίμετρα μεταξύ των εμπορικών εταίρων οξυνθούν, τότε ίσως έως το 2020 να προκαλέσουν περιστολή της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,5%.

Οσον αφορά τις προηγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος θα αναπτυχθούν κατά 2,4%, δηλαδή 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού τον Απρίλιο. Το 2019, η πρόβλεψη για τις προηγμένες οικονομίες είναι της τάξεως του 2,2%. Στην περίπτωση των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, το ΔΝΤ κάνει λόγο για συγκριτικά πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη της τάξεως του 4,9% και του 5,1% το 2018 και το 2019, αντιστοίχως.

Καθοριστικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οσον αφορά τους γενικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίοι προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία σήμερα, ο διεθνής οργανισμός εστίασε στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στους ασαφείς όρους της. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Ε.Ε. που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πολιτική, τη δημοσιονομική πολιτική και την αρχιτεκτονική των θεσμών στην Ευρωζώνη, αλλά και στις αλλαγές του πολιτικού σκηνικού στη Λατινική Αμερική. Στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τέλος, η αποτίμηση των τιμών των μετοχών είναι υψηλή, ενώ σε πολλές χώρες οι διαφορές μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων τους έχουν μειωθεί δραστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή