Για το χρέος το 50% των μερισμάτων της ΕΕΣΥΠ

Για το χρέος το 50% των μερισμάτων της ΕΕΣΥΠ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή η επενδυτική πολιτική του υπερταμείου από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας (δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών), η οποία ενέκρινε το αρχικό κείμενο που περιγράφει το είδος των επενδύσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων (ΕΕΣΥΠ). Οι όροι ωστόσο με τους οποίους θα μπορεί η ΕΕΣΥΠ να επενδύει αναμένεται να εξειδικευθούν μέχρι το τέλος του έτους, οπότε θα παρουσιαστούν τα τεχνικά προσαρτήματα. Σε αυτά θα ορισθούν ειδικοί δείκτες αναφοράς για την αξιολόγηση της απόδοσης των επενδύσεων, ενώ επιπλέον θα περιγράφονται οι όροι με τους οποίους θα μπορεί η ΕΕΣΥΠ να πραγματοποιεί επενδύσεις.

Η νέα επενδυτική πολιτική του υπερταμείου προβλέπει τεσσάρων κατηγοριών επενδύσεις: 1. Σε ΔΕΚΟ, οι οποίες είναι ελεγχόμενες άμεσα ή έμμεσα από την ΕΕΣΥΠ, εξαιρουμένου του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ. 2. Σε ακίνητα, εταιρείες ειδικού σκοπού και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). 3. Σε εταιρείες διατήρησης/ανάπτυξης των αποθεματικών. 4. Αναπτυξιακές επενδύσεις που δεν σχετίζονται με τις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες επενδύσεων.

Οι αποκαλούμενες αναπτυξιακές επενδύσεις στόχο θα έχουν κυρίως το κεφαλαιακό κέρδος, θα έχουν μειοψηφικό χαρακτήρα και θα αφορούν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται απαραιτήτως εντός Ελλάδος. Επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν στους τομείς των καπνικών, οινοπνευματωδών, τυχερών παιγνίων κ.ά.

Σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική, πόροι αυτής θα είναι μέρος των κερδών της ΕΕΣΥΠ. Συγκεκριμένα, το 22,5% των μερισμάτων θα κατευθυνθεί στην αξιοποίηση της περιουσίας της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 27,5% θα διατίθεται με βάση την εγκεκριμένη επενδυτική πολιτική, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το άλλο 50% των μερισμάτων της ΕΕΣΥΠ θα κατευθυνθεί, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της χώρας, στη μείωση του χρέους.

Πηγή εσόδων του υπερταμείου θα είναι είτε κεφαλαιακά κέρδη και έσοδα από τις αποεπενδύσεις περιουσιακών του στοιχείων είτε μερίσματα από τις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται (πλην των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ). Για φέτος πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια κίνηση, δεδομένου ότι δεν έχει εξειδικευθεί η επενδυτική πολιτική. Το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που η ΕΕΣΥΠ έχει κεφαλαιακά κέρδη. Αυτά ωστόσο δεν θα είναι διαθέσιμα προς επένδυση, μέχρι τη σύνταξη του ισολογισμού που θα διανέμει τα κέρδη, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Επιπλέον, φέτος τα έσοδα θα είναι πενιχρά, καθώς θα απουσιάζει ο μεγάλος χρηματοδότης, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (30% κυριότητας ΕΕΣΥΠ). Ο τελευταίος (ΔΑΑ) δεν θα διανείμει μέρισμα καθώς ετοιμάζεται να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης. Μέρισμα δεν θα διανείμει και η ΔΕΗ στην οποία η ΕΕΣΥΠ κατέχει το 34%.

Τα έσοδα της ΕΕΣΥΠ φέτος εκτιμώνται σε 17 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα μερίσματα που διένειμαν οι εταιρείες ΕΥΔΑΠ (51%), ΕΥΑΘ (51%) και ΟΤΕ (1%). Η ΕΕΣΥΠ εκτιμά ότι θα έχει σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη από του χρόνου, μετά το νοικοκύρεμα που θα γίνει στον ΟΑΣΑ. Ηδη η αύξηση των εσόδων από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η οποία εκτιμάται άνω του 20%, μπορεί να ισοσκελίσει τον ισολογισμό της εταιρείας. Αν η εταιρεία εισπράξει και όσα της οφείλει το Δημόσιο, δηλαδή δωρεάν μετακινήσεις ανέργων κ.λπ., τότε μπορεί να έχει και κέρδη. Τα μεγάλα έσοδα της ΕΕΣΥΠ, ωστόσο, αναμένεται να έρθουν μόνον από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, κάτι που δεν είναι της παρούσης, αλλά θα τεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή