Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Ν.Δ.

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Ν.Δ.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά εκλογών σχεδιάζει και κινείται η Πειραιώς, καθώς, παρόλο που όλα δείχνουν ως κυρίαρχο σενάριο αυτό των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 και της στρατηγικής «καμένης γης» από την πλευρά της κυβέρνησης, ουδείς δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο ή ανά πάσα στιγμή. Το κόμμα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε εκλογική ετοιμότητα, το σήμα για την οποία αναμένεται να επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο από το βήμα της τελευταίας συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. γι’ αυτή τη σεζόν.

Σε αυτήν, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει εκλογική εγρήγορση από τα στελέχη του κόμματος, καθώς και να τονίσει ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι οι εκλογές. Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται, εξάλλου, και το πρόγραμμα του προέδρου της Ν.Δ., καθώς σχεδιάζονται περιοδείες για ολόκληρο τον Ιούλιο, ενώ μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές και στο προεκλογικό πρόγραμμα περιοδειών του κ. Μητσοτάκη (ώστε, για παράδειγμα, να έχει επισκεφθεί όλες τις μονοεδρικές). Την Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταβαίνει στην Κρήτη (Aγιο Νικόλαο), ενώ θα ακολουθήσουν περιοδείες στη Θεσσαλονίκη και στα Γρεβενά, στην Κεφαλονιά, αλλά και στην Κω.

Κι αυτό, διότι το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 θεωρείται μεν το πιθανότερο, ωστόσο ουδείς στην Πειραιώς αποκλείει εκλογικό αιφνιδιασμό, καθώς υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι ο χρόνος των εκλογών δεν εξαρτάται απολύτως από την κυβέρνηση και, πάντως, όχι μόνο από το «κρυφτό» γύρω από το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων. «Ο κ. Τσίπρας παίζει πόκερ, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του. Θέλει να μείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί. Γνωρίζει ότι θα βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση όταν χάσει την εξουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Aδωνις Γεωργιάδης (Real fm).

«Πλήρης ανατροπή»

Η Πειραιώς επιμένει στην αποδόμηση του υποτιθέμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης, ενώ συνεχίζει με συγκεκριμένα παραδείγματα και την αποδόμηση του success story και της επανόδου στην κανονικότητα για την οποία επιδιώκει να πείσει η κυβέρνηση. Χθες ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. μίλησε με στοιχεία για τη νέα μείωση των μέσων καθαρών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ έκανε λόγο για «πλήρη ανατροπή στην αγορά εργασίας – υπέρ της μερικής και σε βάρος της πλήρους απασχόλησης», που ακυρώνουν, όπως σημείωσε, τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού.

«Το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση, που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Μαζί με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δημιουργήθηκε –για πρώτη φορά– στη χώρα μας και η γενιά των “φτωχών” εργαζομένων», σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης με αφορμή τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, υπολογίζοντας ότι «από το σύνολο των 2,03 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 613.119 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο καθαρό μισθό 317,6 ευρώ».

Την ίδια ώρα, συστηματοποιείται η επαφή του προέδρου της Ν.Δ. με φορείς που εκπροσωπούν μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, στρατηγική που ξεπερνά τον συνήθη προγραμματισμό ενόψει της ομιλίας στο Βελλίδειο, πριν από την οποία παραδοσιακά συναντά φορείς για να ακούσει τις προτάσεις και τις ιδέες τους, προς ενσωμάτωση στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, και φαίνεται να εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική. Η πρώτη έγινε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα με την πολύωρη συνάντηση που είχε με προέδρους και εκπροσώπους 46 επιμελητηρίων της χώρας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή