Δημοπρασίες ενέργειας προς όφελος των γειτονικών χωρών φοβάται η ΡΑΕ

Δημοπρασίες ενέργειας προς όφελος των γειτονικών χωρών φοβάται η ΡΑΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχίες για τη διαμόρφωση της τιμής της δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), που πραγματοποιείται αύριο, σε υψηλά επίπεδα εκφράζονται από την αγορά, κι αυτό γιατί θεωρείται βέβαιο ότι οι traders θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία της υψηλής τιμής της κιλοβατώρας στις γειτονικές αγορές και να αποκομίσουν εύκολα κέρδη. Με αγωνία αναμένει την αυριανή δημοπρασία και η ΡΑΕ, αφού στην ουσία δεν διαθέτει αποτελεσματικά εργαλεία για να αποτρέψει την κερδοσκοπική χρήση των ΝΟΜΕ από τους traders. Αποτελεσματικά μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές για την ενέργεια που προέρχεται από τις δημοπρασίες που επιχείρησε να προωθήσει, απορρίφθηκαν από τους θεσμούς γιατί αντιστρατεύονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί ανταγωνισμού. Ετσι, ενώ τα ΝΟΜΕ θεσπίστηκαν για να αποκτήσουν οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος ένα ανταγωνιστικό μείγμα καυσίμου με αυτό της ΔΕΗ, ικανού να επιτρέψει τη μετακίνηση πελατών από τη δεσπόζουσα εταιρεία και να μειωθεί το μερίδιό της στη λιανική αγορά, καταλήγουν σε μεγάλο ποσοστό να ενισχύσουν τους καταναλωτές των γειτονικών χωρών και φυσικά τους traders που κερδοσκοπούν. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί και τη ΔΕΗ, η οποία στο τέλος της ημέρας πουλάει την ενέργεια σε πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή της εκκίνησης που έχει διαμορφωθεί με βασικές σταθερές τα μεταβλητά κόστη του λιγνίτη και των νερών και το κόστος των CO2.

Aντιθέτως, οι ιδιώτες προμηθευτές που βλέπουν στρατηγικά την εγχώρια αγορά και επιδιώκουν την αύξηση των μεριδίων τους υποχρεώνονται να αγοράζουν σε υψηλές τιμές που δεν αφήνουν περιθώρια για ανταγωνιστικά τιμολόγια, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ να αποκλίνει σημαντικά από τους δεσμευτικούς στόχους που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών. Στην αγορά διατυπώνονται σοβαρές αντιρρήσεις για το μοντέλο των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, αλλά και προτάσεις για επιστροφή στο γαλλικό μοντέλο βάσει του οποίου η προς δημοπράτηση ενέργεια διατίθεται στους προμηθευτές με βάση μια συγκεκριμένη τιμή και ανάλογα με το μερίδιό τους στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες στην «Κ», διασφαλίζεται πλήρως ότι το προϊόν των ΝΟΜΕ θα διοχετευθεί αποκλειστικά στην εσωτερική αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Η δημοπρασία της Τετάρτης αφορά ποσότητα 400 ΜWh/h (μεγαβατώρες ανά ώρα) και διεξάγεται με τη νέα υψηλότερη τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh. Η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν πολύ υψηλότερα από τα 42 ευρώ η μεγαβατώρα της προηγούμενης δημοπρασίας. Οι τιμές χονδρικής ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των δικαιωμάτων των CO2, παράγοντας που ευνοεί τις εξαγωγές και δίνει τα περιθώρια στους traders να ανεβάσουν τις τιμές στη δημοπρασία. Πρόσθετος παράγοντας που αναμένεται να οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές της αυριανής δημοπρασίας, είναι η προβλεπόμενη αποκλιμάκωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ όσο προχωράει η αποεπένδυση. Οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, αφού μελλοντικά οι προς διάθεση ποσότητες θα είναι περιορισμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή