Ο προστατευτισμός βλάπτει την παγκόσμια οικονομία

Ο προστατευτισμός βλάπτει την παγκόσμια οικονομία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπανίως οι προβλέψεις των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων συμπίπτουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η Bank of America Merrill Lynch καταδεικνύει ότι το 66% των διαχειριστών κεφαλαίων που συμμετείχαν σε αυτήν πιστεύει ότι ο εμπορικός προστατευτισμός είναι σήμερα ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

«Αυτόν τον μήνα, ο εμπορικός πόλεμος παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τις αγορές και τις οικονομίες, μετά την κλιμάκωση της αβεβαιότητας για την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2012», γράφει ο Μάικλ Χάρνετ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων στην Bank of America Merrill Lynch.

Χθες, ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού BlackRock, προειδοποίησε ότι η επιδείνωση των διενέξεων μεταξύ των ΗΠΑ και των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων τους θα οδηγήσει σε απώλειες τις χρηματιστηριακές αγορές και θα προκαλέσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

Αν η Ουάσιγκτον επιβάλει, τελικά, δασμούς 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 200 δισ. δολαρίων στα τέλη Αυγούστου, όπως απείλησε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος, τότε οι μετοχές θα σημειώσουν απώλειες από 10% έως 15%, σε παγκόσμια κλίμακα, κατά τη διάρκεια του 2019. Ταυτόχρονα, θα ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. «Οι παίκτες των αγορών δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην επιδείνωση του κλίματος και να αποδεχθούν την ανατροπή των ισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο κ. Φινκ σε χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg. «Τα θεμέλια του διεθνούς εμπορίου κλονίζονται και αμφισβητούνται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά το κλίμα εμπορικού προστατευτισμού που έχει καλλιεργηθεί από τον Λευκό Οίκο, οι επενδυτές θεωρούν το δολάριο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Οπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα από τη σφυγμομέτρηση της Bank of America Merrill Lynch, οι διαχειριστές κεφαλαίων καταλήγουν στις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών, με τις τοποθετήσεις τους σήμερα να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. Από την έρευνα της Bank of America Merril Lynch προκύπτει ότι οι επενδυτές καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για τις μετοχές των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ και στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θέτει εμπόδια στα σχέδια του Πεκίνου να εξελιχθεί σε τεχνολογική υπερδύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή