Σφοδρά πυρά από Φώφη Γεννηματά στο «show Πρεσπών»

Σφοδρά πυρά από Φώφη Γεννηματά στο «show Πρεσπών»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, χθες το βράδυ στην πόλη των Σερρών, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση με το πέρας της περιοδείας της στον νομό της Βορείου Ελλάδος. Το γεγονός ότι η πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή της από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων «αποκαλύπτει» το πόσο επενδύει πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής στη διαφοροποίησή του από το «show των Πρεσπών», όπως χαρακτήρισε η κ. Γεννηματά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Επιχειρώντας σαφώς να απευθυνθεί στο ακροατήριο της Μακεδονίας, που φύσει και θέσει έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα της ονομασίας, η κ. Γεννηματά ήταν ιδιαιτέρως επικριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαχωρίζοντας βεβαίως τη θέση της από την «πατριδοκαπηλία στελεχών της Ν.Δ.», όπως είπε, κατηγόρησε το Μαξίμου για «υποχωρητικότητα και ενδοτικότητα» στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα και εντέλει για «ανιστόρητες και επικίνδυνες παραχωρήσεις, που αντί να κλείνουν παλιούς λογαριασμούς, ανοίγουν νέους».

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά υπενθύμισε πως εξαρχής το κόμμα της είχε επισημάνει ότι η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα. Καταλήγοντας με τη φράση πως «παρέδωσαν το μεγάλο μας ατού», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως «η διαδικασία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε».

Περνώντας στον δεύτερο βασικό άξονα της ομιλίας της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στη στρατηγική του κόμματος ενόψει εκλογών. «Το δίλημμα δεν είναι μόνο πρόοδος ή συντήρηση. Αλλά και συνεννόηση ή διχασμός», υπογράμμισε, κατηγορώντας εκ νέου ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για ένα κοινό «ταγκό» προς τον διχασμό, που ξεκίνησε από τις πλατείες το 2010 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αλληλοτροφοδοτείται, με στόχο «οι μεν να κρατήσουν δυνάμεις, οι δε να κερδίσουν τις εκλογές». Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από ένα τέτοιο κλίμα πόλωσης, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών που τίθεται όλο και πιο εμφατικά όσο οι κάλπες πλησιάζουν. «Μας ρωτούν με ποιον θα βρεθείτε στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Αντιστρέφουμε το ερώτημα. Το “σχέδιο Ελλάδα” αποτελεί τη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με προοδευτικό πρόσημο. Ας μας πουν λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., σε ποιο σημείο διαφωνούν με την πρότασή μας», ήταν το διττό κάλεσμα της προέδρου του κόμματος, που κατέληξε με τη φράση οι επόμενες εκλογές να είναι «ντέρμπι για τρεις». Η κ. Γεννηματά σε μια ομιλία που, όπως έλεγαν συνεργάτες της, «περιγράφει όλο το πλαίσιο του κόμματος», αναφέρθηκε και στα οικονομικά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στον αγροτικό τομέα.

Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας, και οι αιχμές για τον Στ. Θεοδωράκη, που εντοπίστηκαν στη φράση «όλοι εμείς, plus (σ.σ.: αιχμή για τη φράση “ΠΑΣΟΚ plus” του κ. Θεοδωράκη) εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, δημιουργήσαμε τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Την Ιστορία τη γράφουν οι παρόντες», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή