Ολο και περισσότεροι μετακομίζουν εκτός καταυλισμού Μόριας

Ολο και περισσότεροι μετακομίζουν εκτός καταυλισμού Μόριας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θερμοκρασία έχει ανέβει και οι συνθήκες διαμονής στο κέντρο της Μόριας δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Πέραν του γνωστού προβλήματος του υπερπληθυσμού και όσο δεν ξεκινά το έργο αποκατάστασης της αποχέτευσης, τα λύματα ξεχειλίζουν. Παράλληλα πληθαίνουν τα παράπονα, οι εντάσεις και οι διαμαρτυρίες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του φαγητού, τη διανομή νερού και τις διαφορές μεταξύ των 58 εθνικοτήτων. Ολα τα παραπάνω οδηγούν ολοένα και περισσότερες οικογένειες να βγαίνουν εκτός καταυλισμού και εκτός του παράλληλου χώρου που έχει νοικιάσει ΜΚΟ, γεγονός που προκαλεί τεράστια δυσαρέσκεια στους κατοίκους του χωριού της Μόριας. «Δεν μας κάνουν ζημιές μέσα στο χωριό, αλλά στα χωράφια», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, «να σκεφτούν οι αρμόδιοι τη λύση και άλλων καμπ μέσα στο νησί για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση».

«Παλεύουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του υπερπληθυσμού, αφού από 3.100 που χωράει το κέντρο, βρίσκονται πάνω από 7.500», τονίζει ο αναπληρωτής διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας. Εξηγεί επίσης ότι το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν 3.500. «Αυτό που μας δίνει ελπίδα είναι η υπόσχεση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι θα μετακινηθεί ο μισός πληθυσμός σε άλλες δομές το φθινόπωρο».

Οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ

Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ Μόριας, καθημερινά ξεσπούν συγκρούσεις, ενώ η δύναμη της αστυνομίας έχει μειωθεί σημαντικά: «Υπάρχουν μόνο δύο πεζές περιπολίες για τη φύλαξη και επιβολή της τάξης. Μετά τα τελευταία επεισόδια, τμήμα του πληθυσμού μετακινήθηκε προς την είσοδο του καμπ, όπου στήθηκαν σκηνές, όπως και πίσω και περιμετρικά από τις πτέρυγες φύλαξης ευπαθών ομάδων, όπου είναι η έξοδος κινδύνου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής των εργαζομένων σε περίπτωση που ξεσπάσουν συγκρούσεις». Πράγμα που ακυρώνει τον οποιοδήποτε σχεδιασμό εκκένωσης του ΚΥΤ.

Επίσης διαφωνούν με την καθιέρωση του καθεστώτος 24ωρης απασχόλησης (επίκειται η έκδοση ΚΥΑ των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Οικονομικών με θέμα την καθιέρωση συστήματος εναλλαγής βαρδιών για το προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης). Προσθέτουν, δε, ότι η πλειονότητα των εργαζομένων είναι γυναίκες «και αυτό επιβάλλει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας».

58 εθνικότητες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 7.558 αιτούντες άσυλο ζουν στο κέντρο της Μόριας, εκ των οποίων 100 σε κέντρο κράτησης εντός του κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ), και 1.468 στον παράλληλο καταυλισμό, το Olive Grove, σε σκηνές σε χωράφια που έχει νοικιάσει ΜΚΟ. Σε σύνολο 58 εθνικοτήτων που περιλαμβάνει το ΚΥΤ Μόριας, το 30% είναι από τη Συρία, το 23% από το Αφγανιστάν και το 15% από το Ιράκ. «Μπορεί να φαίνονται λιγότεροι οι Σύροι σε σχέση με παλιότερα, είναι όμως οι πρώτοι που ξεμπερδεύουν τις συνεντεύξεις τους», λέει εργαζόμενος στην υπηρεσία ασύλου προσθέτοντας ότι οι Αφρικανοί είναι οι… τελευταίοι, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι πριν από την πρώτη συνέντευξη πάνω από 13 μήνες.

Το 49% των αιτούντων άσυλο είναι άντρες, το 22% γυναίκες και το 30% παιδιά – 2.225, εκ των οποίων τα 202 ανήλικοι ασυνόδευτοι. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός (47%) είναι οικογένειες, καθώς και το ότι το 46% ζει σε σκηνές. Επίσης 40% είναι ευάλωτες περιπτώσεις, εκ των οποίων το 13% γυναίκες σε κύηση.

Ακόμα 1.190 άτομα (κυρίως οικογένειες) διαμένουν στον Καρά – Τεπέ (κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου), άλλοι 746 σε διαμερίσματα που έχει νοικιάσει η ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα», μεταξύ των οποίων 155 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ άλλοι 90 (ευάλωτες περιπτώσεις) διαμένουν στο ΠΙΚΠΑ. Ακόμα, 106 Κούρδοι αιτούντες άσυλο έχουν «ξεμείνει» στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της πρώην νομαρχίας στη Λάρσο, μετά τις επιθέσεις Αράβων εις βάρος τους τον Μάιο.

Στο πεντάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2018 καταγράφηκαν 6.264 αφίξεις (τον Απρίλιο οι περισσότερες, 1.826), και πραγματοποιήθηκαν 3.849 αναχωρήσεις (προς την ενδοχώρα). Το πεντάμηνο Φεβ. – Ιουν. 2017 ήρθαν 2.311, ήτοι 3.953 περισσότεροι.

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις των νεοεισερχομένων σε σχέση με τη χώρα προορισμού. Στο τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου, το 33% των 2.035 νεοαφιχθέντων δηλώνει χώρα προορισμού τη Γερμανία και το 31% την Ελλάδα. Μόλις το 9% δηλώνει ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, το 45% χαμηλό, 32% βασικό και 14% μέσο. Το 79% είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και 18% χριστιανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή