Ο Ερντογάν, το Αιγαίο και οι δύο Ελληνες

Ο Ερντογάν, το Αιγαίο και οι δύο Ελληνες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι όποιες ελπίδες είχε η Αθήνα για θετικές εξελίξεις στην υπόθεση κράτησης από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, διαψεύσθηκαν προχθές. Ηταν η πέμπτη φορά που η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής τους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Οι τουρκικές αρχές επιμένουν στην αόριστη παραπομπή σε μια εν εξελίξει έρευνα, η οποία συνεχίζεται για σχεδόν πέντε μήνες πλέον. Η κυβερνητική ηγεσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έθεσαν, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην κορυφή της ατζέντας της συμμετοχής τους στις εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ζήτησαν την αρωγή των συμμάχων, κατήγγειλαν την κράτηση δύο νατοϊκών στρατιωτικών από σύμμαχη χώρα, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα επίμονα, όπως είπε, και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την οποία δήλωσε ότι έχει «περισσότερες ελπίδες».

Η προχθεσινή εξέλιξη δείχνει ότι ο κ. Ερντογάν ελάχιστα επηρεάστηκε από τα όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες και ελάχιστα συγκινήθηκε από το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού να κινηθούν πιο γρήγορα οι δικαστικές διαδικασίες και, για αρχή, να αποδοθούν κατηγορίες στους δύο κρατούμενους στις φυλακές Αδριανούπολης Ελληνες στρατιωτικούς.

Η Αθήνα παρακολουθεί εδώ και σχεδόν πέντε μήνες τις προσδοκίες της για κάποια θετική εξέλιξη να εξανεμίζονται η μία μετά την άλλη. Αρχικά, η υπόθεση θεωρήθηκε ζήτημα λίγων ημερών. Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά επένδυσε στην πίεση του διεθνούς παράγοντα προς την Αγκυρα, αναμένοντας μια χειρονομία καλής θέλησης τις ημέρες του Πάσχα. Ακολούθως, καθώς η γειτονική χώρα εισήλθε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, η Αθήνα χαμήλωσε τους τόνους επενδύοντας στη μεγαλοψυχία ενός Ερντογάν νικητή της εκλογικής αναμέτρησης, με ενισχυμένες εξουσίες. Τώρα η ελληνική πλευρά περιμένει να δει εάν η άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στη γείτονα θα επηρεάσει την υπόθεση, με διπλωματικές πηγές να εκτιμούν ότι θα περιορισθεί η ευχέρεια των τουρκικών αρχών να παρατείνουν επ’ αόριστον την προφυλάκιση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Η μέχρι τώρα εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι η ηγεσία της γείτονος και προσωπικά ο κ. Ερντογάν ουδόλως επιβεβαιώνουν τα αναμενόμενα. Αντίθετα, η επιμονή σε σκληρή στάση στο θέμα των δύο στρατιωτικών, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, μάλλον αρνητικά προδιαθέτει και για τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν στην Αθήνα για συνολικότερη εκτόνωση της έντασης στα ελληνοτουρικά και για αποκλιμάκωση της προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή