«Φρένο» από ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Φρένο» από ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων επιχειρεί να βάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστηρίζοντας ότι η παραπάνω ενέργεια θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η σύσταση του ΔΝΤ, η οποία περιλαμβάνεται στην περίφημη έκθεση του άρθρου 4 όχι αποκλειστικά για την ελληνική οικονομία αλλά για τις οικονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη, έρχεται σχεδόν ένα μήνα πριν από τους πανηγυρισμούς που σχεδιάζει να στήσει η κυβέρνηση για το τέλος του μνημονίου, ή για την ακρίβεια το τέλος της δανειακής σύμβασης.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ αποκτά πρόσθετη σημασία για δύο επιπλέον λόγους: πρώτον, διότι αφορά μία βασική συνιστώσα του μεταμνημονιακού αφηγήματος της κυβέρνησης και δεύτερον, διότι το ΔΝΤ δεν αποτελεί έναν ανεξάρτητο οργανισμό – παρατηρητή. Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα πραγματοποιούν έναν σημαντικό αριθμό επισκέψεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και θα συγγράφει ετησίως δύο εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει και ένας τρίτος και ίσως σημαντικότερος λόγος που η χθεσινή σύσταση του ΔΝΤ έχει μεγάλη σημασία: αποτελεί ίσως πρόκριμα για τη στάση που θα τηρήσει εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν αποκλείεται δε να αποτελεί και παρέμβαση… προληπτικού χαρακτήρα.

«Φρένο» από ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων-1

Υπενθυμίζεται δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την επαναφορά από τον Αύγουστο –μετά το τέλος του προγράμματος– δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά το ΔΝΤ ζητεί ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στην αγορά εργασίας, και να υιοθετήσει τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να εναρμονισθεί με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και για την ανταπεργία των εργοδοτών (γνωστό ως lock out).

Οι συστάσεις του ΔΝΤ δεν σταματούν στα θέματα της αγοράς εργασίας, προχωρούν και στο ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και στο άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». «Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές υπολείπεται των συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών», επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του και κάνει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας, προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

«Φρένο» από ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων-2

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ είχε προτείνει τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές χωρίς περιορισμούς, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε πλήρως ούτε το 2013 ούτε το 2017. Ας σημειωθεί εδώ ότι εκκρεμεί ακόμη η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής που έχει γίνει από εμπορικούς συλλόγους και εμποροϋπαλλήλους, με την οποία ζητείται η ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ζητεί να επιταχυνθεί σημαντικά η απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και ειδικά των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, επαγγέλματα σημειωτέον για τα οποία ο βασικός νόμος για την απελευθέρωσή τους, 3919/2011, περιελάμβανε ειδικές ρυθμίσεις.

Τέλος, το ΔΝΤ ζητεί την ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την εφαρμογή της δευτερογενούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σε επόμενο χρόνο την αλλαγή της κατηγοριοποίησης της μεταποιητικής δραστηριότητας (που σήμερα βασίζεται στον λεγόμενο βαθμό όχλησης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή