Εκλογές για νέα διοικούσα στο Ιδρυμα Τήνου

Εκλογές για νέα διοικούσα στο Ιδρυμα Τήνου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σελίδα για το Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, καθώς με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις 30 Οκτωβρίου. Βεβαίως, η παρούσα διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τότε.

Ειδικότερα, την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις 30/10. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ όταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, έκανε αποδεκτή τροπολογία, με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επέστρεψε στο προ του 2014 καθεστώς, δηλαδή μετατρέπεται από εκκλησιαστικό ίδρυμα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και περιέρχεται σε κρατικό έλεγχο και εποπτεία.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και δύο μέλη της διοικούσας επιτροπής, οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν τη 10η Δεκεμβρίου 2017 και είχαν θητεία μέχρι 31.12.2020. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η πρόωρη κατάργησή τους είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία. 

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαγεωργίου έκανε μερικώς δεκτή την αίτηση αναστολής, κρίνοντας ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για την ανάγκη διασφάλισης της συνεχούς λειτουργίας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου –δεδομένου ότι έπονται δύο μεγάλες πανηγύρεις– η διοίκηση του ιδρύματος να πραγματοποιείται από την υφισταμένη διοικούσα επιτροπή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2018, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοικούσα επιτροπή.

Ο κ. Σιώτος

Για το θέμα ο δήμαρχος Τήνου Ιωάννης Σιώτος –ο δήμος έκανε παρέμβαση υπέρ της θέσης της πολιτείας–, μιλώντας χθες στην «Κ» ανέφερε ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο επανήλθε η παράδοση στη διοίκηση του ιδρύματος που υπάρχει από το 1824. «Μία παράδοση που κανείς δεν τόλμησε να διαταράξει πλην της χούντας, όταν το 1969 πήρε το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου από την εποπτεία του κράτους και το μετέτρεψε σε εκκλησιαστικό. Μεταπολιτευτικά το καθεστώς επανήλθε. Βέβαια, το 2014 υπήρξε πάλι αλλαγή και άνοιξε εκ νέου ο δρόμος το ίδρυμα της Παναγίας Τήνου να ξαναγίνει εκκλησιαστικό».

Από την πλευρά του, ο νομικός του δήμου Γιάννης Αλαβάνος χαρακτήρισε στην «Κ» τη χθεσινή απόφαση ιστορική, πόσο μάλλον που έως τώρα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που το ΣτΕ δεν κάνει δεκτή θέση της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή