«Σκιές» σε συμβάσεις με εταιρείες σεκιούριτι στον Δήμο Λάρισας

«Σκιές» σε συμβάσεις με εταιρείες σεκιούριτι στον Δήμο Λάρισας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα εγείρουν οι χειρισμοί του Δήμου Λάρισας σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις έργων φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security. Και αυτό διότι όλες οι συμβάσεις που υπεγράφησαν την τελευταία τετραετία έχουν καταλήξει στην ίδια εταιρεία ασφαλείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, εφαρμόστηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού. Στο θέμα έχει αναφερθεί με δηλώσεις της στον τοπικό Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, ενώ ανακοίνωση με αιχμές κατά της σημερινής δημοτικής αρχής και αναφορές σε «στημένους διαγωνισμούς» έχει εκδώσει ιδιωτική εταιρεία security της Λάρισας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 η δημοτική αρχή της πόλης υπέγραψε με την ίδια εταιρεία security 15 συμβάσεις για τη φύλαξη κοινόχρηστων χώρων, όπως, για παράδειγμα, το κέντρο αστέγων, την πλατεία Ταχυδρομείου, το αισθητικό άλσος της πόλης κ.ά. Για τις 13 από τις συμβάσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μολονότι η συνολική ετήσια δαπάνη για έργα φύλαξης ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ και επομένως ήταν επιβεβλημένη η διεξαγωγή δημόσιου διαγωνισμού. Για τα υπόλοιπα δύο έργα πραγματοποιήθηκε ανοικτός διαγωνισμός, που όμως ανέδειξε ως ανάδοχο την ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει και τα υπόλοιπα 13 έργα.

Ανταγωνιστής που αποκλείστηκε από τη διαδικασία χαρακτήρισε τους διαγωνισμούς «στημένους» και κατήγγειλε δημόσια ότι ο μειοδότης κατέθεσε χαμηλότερη προσφορά, με το επιχείρημα ότι ο ιδιοκτήτης της θα παρείχε ο ίδιος δωρεάν εργασία, πρακτική που ωστόσο φέρεται να παραβιάζει τον νόμο. «Τίθεται ζήτημα παραβίασης της αρχής της νομιμότητας και της ισότητας των διαγωνιζομένων», ανέφερε η καταγγέλλουσα εταιρεία σε επιστολή της προς τη δημοτική αρχή Λάρισας, συμπληρώνοντας ότι «η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί θα πρέπει να καλύπτει το ελάχιστο νόμιμο εργοδοτικό κόστος». Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αντιδήμαρχος που είχε υπό την εποπτεία του τη διεύθυνση Οικονομικών του δήμου διατηρεί στενή επαγγελματική σχέση με στέλεχος της αναδόχου εταιρείας.

Η δημοτική αρχή Λάρισας δεν απάντησε στις διευκρινιστικές ερωτήσεις της «Κ» και παρέπεμψε σε δηλώσεις και σχόλια του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη σε σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο. Σε ένα από αυτά (εφημερίδα «Ελευθερία»), ο κ. Καλογιάννης είχε αποδώσει τα καταγγελλόμενα στον πόλεμο μεταξύ ανταγωνιστριών εταιρειών security, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων είχε υποστηρίξει ότι τα έργα φύλαξης αφορούσαν κυρίως έκτακτες ανάγκες του δήμου. Αντιθέτως, είχε αποφύγει να σχολιάσει τις πληροφορίες για σχέση στελέχους της δημοτικής αρχής με συγκεκριμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ασφαλείας. Το έκανε απευθείας ο θιγόμενος αντιδήμαρχος, καταθέτοντας μήνυση κατά του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη ανταγωνίστριας εταιρείας ασφαλείας που είχε καταγγείλει δημόσια «σχέσεις διαπλοκής» στον Δήμο Λάρισας.

Απάντηση με μήνυση

Στην αναφορά του, ο αντιδήμαρχος προβάλλει νομικούς ισχυρισμούς, προκειμένου να αιτιολογήσει τις αποφάσεις για ανάθεση και των 15 έργων φύλαξης στην ίδια εταιρεία και κατηγορεί την καταγγέλλουσα εταιρεία όχι μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά και για εκβιασμό. «Με τις συκοφαντικές καταγγελίες του έχει στόχο να εξαναγκάσει την οικονομική επιτροπή σε παράνομες αποφάσεις προς όφελος δικό του», επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά, που τέθηκε υπόψη της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή