Ενα ετερόκλητο κοινό στην Τήνο

Ενα ετερόκλητο κοινό στην Τήνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν δύο δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που το Φεστιβάλ Εξωμβούργου έκανε τα πρώτα διστακτικά του βήματα σε ένα νησί το οποίο, παρά τη μακρά πολιτισμική του παράδοση και τις φυσικές ομορφιές του, ήταν ακόμα κυρίως γνωστό ως θρησκευτικός προορισμός. Το σημερινό, «φανατικό» κοινό της Τήνου είναι σαφώς πιο ετερόκλητο και χωρίς αμφιβολία η διοργάνωση (που μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Τήνου μετά την ενοποίηση των δήμων του νησιού) έχει συμβάλει στην προσέλκυση μιας διαφορετικής κατηγορίας επισκεπτών, καθώς προσφέρει ένα αξιόλογο πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων κ.ο.κ. με φόντο ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Αυτό το «σκηνικό», με το έντονο φως και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, επιτρέπει στο κοινό «να χαλαρώσει και να απολαύσει τις εκδηλώσεις» και συγχρόνως εμπνέει τους καλλιτέχνες «να βγάλουν στην επιφάνεια βαθύτερα κομμάτια του εαυτού τους», υπογραμμίζει ο Θέμης Ροδαμίτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από την ίδρυσή του, πριν από 17 χρόνια, μέχρι σήμερα.

«Εχουμε σταθερά κόσμο από την Αθήνα, από τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία. Πραγματοποιούμε εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά, σε σχολεία, πλατείες και άλλους χώρους, κρατώντας πολύ χαμηλά τις τιμές», συνεχίζει. Παράλληλα, οι συντελεστές της διοργάνωσης καταβάλλουν προσπάθειες για την ενσωμάτωση των μόνιμων κατοίκων του χωριού, και ιδιαίτερα των νέων, τόσο στην προετοιμασία όσο και στις ίδιες τις δράσεις του φεστιβάλ. Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις επεκτείνονται όχι μόνο στον χώρο, αλλά και στον χρόνο, προκειμένου η τοπική κοινωνία να έχει πρόσβαση στον σύγχρονο πολιτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Φιλοδοξούμε να έχουμε περίπου μία εκδήλωση τον μήνα, κυρίως στα πιο μεγάλα χωριά αλλά και σε μικρότερα», εξηγεί ο κ. Ροδαμίτης.

Από το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, μια παράσταση της «Αντιγόνης» στα αρχαία ελληνικά (1/8), ένα αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη στον Τριπόταμο, το χωριό όπου πέρασε τα τελευταία 20 καλοκαίρια της ζωής του (2/8), μία εκδήλωση για τον Χαλεπά με ανέκδοτο υλικό (3/9), μια παρουσίαση για τη συμβολή των Τήνιων Κωνσταντινουπολιτών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (29/9), αλλά και μια συζήτηση με τον θρύλο του ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο για τη δεκαετία του ’60 και την «εποχή της αθωότητας» (31/8). Στόχος των διοργανωτών είναι οι εκδηλώσεις να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, έτσι το αφιέρωμα στον Καστοριάδη, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μελωδίες που αγαπούσε και αναγνώσεις κειμένων του για την τέχνη και τη δημιουργία, ενώ πριν από τη συναυλία της Κυβέλης Καστοριάδη, στις 7 Αυγούστου, οι καθηγητές Δημήτρης Φίλιας και Γεώργιος Νεκτάριος Κωνσταντινίδης θα ερμηνεύσουν στα γαλλικά τους «Συγγενείς εξ αίματος» του Αρκά. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος σε μια «επιστροφή στις ρίζες» (19/8), η Δήμητρα Γαλάνη (28/7) και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (12/8).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή