Τελετή μνήμης για τους πεσόντες του «ΝΙΚΗ-4» στη Λευκωσία

Τελετή μνήμης για τους πεσόντες του «ΝΙΚΗ-4» στη Λευκωσία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες της φοβερής νύχτας της 21ης προς την 22α Ιουλίου 1974, όταν από λάθος της κυπριακής αεράμυνας καταρρίφτηκε ένα αεροσκάφος Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ-4», αναβίωσαν σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα Noratlas «52-133», παρόμοιο με το «ΝΙΚΗ-4».

Το αεροσκάφος τοποθετήθηκε κοντά στον χώρο όπου είχε καταρριφθεί το «ΝΙΚΗ-4» και όπου υπάρχει μεγάλη επιτύμβια πλάκα με τα ονόματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος και των 29 καταδρομέων της Α' Μοίρας Καταδρομών της Ελλάδας, που σκοτώθηκαν πριν προλάβουν να πολεμήσουν στην τουρκική εισβολή.

Κάτω από το σημείο της επιτύμβιας πλάκας ήταν μέχρι πέρσι θαμμένα η άτρακτος του «ΝΙΚΗ-4» και τα οστά πολλών από τους άνδρες, που μετέφερε.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέσυρε τις σημαίες τις Κύπρου και της Ελλάδος από το Noratlas «52-133», κάνοντας συμβολικά τα αποκαλυπτήριά του.

Δίπλα του βρισκόταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Τελετή μνήμης για τους πεσόντες του «ΝΙΚΗ-4» στη Λευκωσία-1

Ο Ν. Αναστασιάδης εντός του Noratlas με τον υποπτέραρχο ε.α της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας , Ανδρέα Στραβοπόδη.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, υπουργοί βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία, όπως κάθε χρόνο, αεροπόρων και καταδρομέων, που ήλθαν το 1974 στην Κύπρο από την Ελλάδα, συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και λαού για τη θυσία αεροπόρων και καταδρομέων για προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και συγγνώμη, γιατί έχασαν την ζωή τους από φίλια πυρά.

Το Noratlas «52-133» θα αποτελεί, επεσήμανε, «από τούδε και στο εξής υπόμνηση του χρέους, που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου».

Το σύνολο της αποστολής (σ.σ:  13 αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Λευκωσία) των Ελλήνων καταδρομέων, «ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού και την αδελφική σχέση που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Στην τελετή μίλησε ο υποπτέραρχος ε.α της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ανδρέας Στραβοπόδης, ο οποίος το 1974 ήταν κυβερνήτης του «ΝΙΚΗ 9».

Ο κ. Στραβοπόδης, αναφέρθηκε στην θυσία αεροπόρων και καταδρομέων. Ιδιαίτερα, απευθύνθηκε στους αεροπόρους του «ΝΙΚΗ 4» και υποσχέθηκε πως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι συνάδελφοι τους θα δίνουν ραντεβού στο τόπο της θυσίας μέχρι οι φυσικές τους δυνάμεις να τους εγκαταλείψουν. Τότε, όπως είπε, «η σκυτάλη θα περάσει στα παιδιά τους, τα οποία θα συνεχίσουν να δίνουν το “παρών” τους σε μια απλή ένδειξη τιμής και σεβασμού της θυσίας τους».

Πριν από την τελετή για το Noratlas, εψάλη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες.

Στην επιτύμβια πλάκα κατέθεσαν μεταξύ άλλων στεφάνια ο N. Αναστασιάδης, ο Π. Καμμένος, και ο Γ. Βαρεμένος, ενώ πρόσκοποι άφησαν άνθη στα μνήματα των πεσόντων.

Μετά τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στο ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, τελέστηκε μνημόσυνο για όλους τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και αναπέμφθηκε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή