80 χρoνια πριν… 20-7-1938

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Η Ιταλία είναι η πρώτη αποικιακή δύναμις, η οποία ερρύθμισε τας σχέσεις ιθαγενών και λευκών επί τη βάσει της θεωρίας περί φυλών. Εν ονόματι της υγείας και της καθαριότητος της φυλής, [και] των ανωτέρων συμφερόντων της αυτοκρατορίας, αυστηρά πειθαρχία έχει επιβληθή […]. Πάσα σχέσις απαγορεύεται μεταξύ λευκών ανδρών και γυναικών της Αιθιοπίας [φωτ.: Ιταλοί στρατιώτες και άποικοι αναχωρούν για την Αιθιοπία].

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΝΤΙΚΕΝΣ: Επωλήθησαν […] πλέον των χιλίων αυτογράφων επιστολών του Ντίκενς […]. Διά μέσου αυτών εξιστορούνται πολλαί λεπτομέρειαι της ζωής του μεγάλου συγγραφέως, από της εποχής που ήρχιζε το στάδιόν του ως ρεπόρτερ μέχρις ότου έγινε διάσημος διηγηματογράφος.

ΔΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ:  [ομιλία Δ. Γατόπουλου] Ο τότε [1868] Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Δημήτριος Βούλγαρης […] είπεν ότι δύο υπήρξαν αι επισημόταται της αρχαίας Ελλάδος πόλεις, αι Αθήναι και η Σπάρτη. Αφού λοιπόν […] ο Διάδοχος [Κωνσταντίνος Α΄] εγεννήθη εις τας Αθήνας, πρέπει να του δώσωμεν τον τίτλον του Δουκός της Σπάρτης, διά να ενωθούν, εις το πρόσωπόν του, αι δύο μεγάλαι πόλεις της αρχαιότητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή