ΚΟΣΜΟΣ

Απολύθηκε ο σωματοφύλακας του Μακρόν

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Η γαλλική προεδρία ξεκίνησε τη διαδικασία απόλυσης του συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν, που εικονίζεται σε βίντεο να χτυπά διαδηλωτή. Ο ίδιος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε να απολύσει τον σωματοφύλακα που συνελήφθη και τον οποίο δείχνει κάμερα να χτυπά διαδηλωτή την Πρωτομαγιά, καθώς προέκυψαν «νέα στοιχεία» σχετικά με το περιστατικό.

Ο άνδρας ανακρίθηκε προχθές από την αστυνομία για το περιστατικό, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα. Ο Μακρόν είχε δεχθεί επικρίσεις μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Le Monde ότι το γραφείο του είχε θέσει για λίγο σε αργία τον σωματοφύλακα επειδή χτύπησε έναν διαδηλωτή, εμφανιζόμενος ως αστυνομικός πριν από σχεδόν τρεις μήνες, αλλά δεν είχε ενημερώσει τις Αρχές. «Νέα στοιχεία που μπορεί να συνιστούν παράπτωμα εκ μέρους του Αλεξάντρ Μπεναλά περιήλθαν σε γνώση του προέδρου», δήλωσε αξιωματούχος του προεδρικού μεγάρου. «Ως αποτέλεσμα... η προεδρία αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία απόλυσης του Αλεξάντρ Μπεναλά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σε ένα βίντεο, ένας άνδρας που φοράει αστυνομικό κράνος και αναγνωριστικό σήμα φαίνεται να τραβά μια γυναίκα και στη συνέχεια να χτυπά έναν διαδηλωτή την 1η Μαΐου. Αργότερα ταυτοποιήθηκε ως μέλος του προσωπικού της γαλλικής προεδρίας. Δικαστική πηγή δήλωσε ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση χθες το πρωί. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πράξεις βίας σε σχέση με πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, υπέρβαση εξουσιών, παράνομη χρήση διακριτικών δημόσιας αρχής και συνέργεια για εκτροπή εικόνων προερχόμενων από σύστημα βιντεοπροστασίας. Εξάλλου, τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε προσωρινή αργία για απόσπαση εικόνων βιντεοεπιτήρησης της πόλης του Παρισιού και τη μετάδοσή τους στον Αλεξάντρ Μπεναλά. Οι τρεις αστυνομικοί είναι ένας γενικός ελεγκτής, ένας αστυνόμος και ένας διοικητής.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ