Τουρκία και Ολλανδία ομαλοποιούν τις σχέσεις τους

Τουρκία και Ολλανδία ομαλοποιούν τις σχέσεις τους

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία και η Ολλανδία αποφάσισαν να ομαλοποιήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, ύστερα από μια ταραχώδη περίοδο που κράτησε σχεδόν ενάμιση χρόνο. Η απόφαση ελήφθη από κοινού ύστερα από τηλεφώνημα μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ολλανδού ομολόγου του Στεφ Μπλοκ, το μεσημέρι της Παρασκευής, αφού προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. «Οι υπουργοί αποφάσισαν να επαναφέρουν τους πρέσβεις του στην Αγκυρα και στη Χάγη», ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωσή τους.

Οι τουρκο-ολλανδικές σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Μάρτιο του 2017, όταν οι Αρχές της Ολλανδίας αποφάσισαν να απαγορεύσουν την άφιξη δύο Τούρκων υπουργών στη χώρα και να αποτρέψουν οποιαδήποτε προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, που μεταμόρφωσε, τελικά, το καθεστώς της Τουρκίας σε εκτελεστική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε με οργή και αποκάλεσε την ολλανδική κυβέρνηση «ναζιστικά υπολείμματα», προσθέτοντας πως θα επιβάλει πολιτικές κυρώσεις. Στην πορεία, η Τουρκία διέκοψε όλες τις πολιτικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου με τις ολλανδικές αρχές.

Αφού ο Ολλανδός πρέσβης είχε ήδη αποκλειστεί από την Τουρκία για σχεδόν ένα χρόνο, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε στις αρχές του Φεβρουαρίου να αποσύρει επισήμως την πρεσβεία του από την Αγκυρα. «Μπορεί να απομακρύνουμε τον πρέσβη μας από την Τουρκία, ωστόσο οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών κρατούν πάνω από 400 χρόνια και θα αποκατασταθούν κάποια μέρα», είχε δηλώσει τότε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή