Νέα σελίδα με κυβέρνηση Ν.Δ.

Νέα σελίδα με κυβέρνηση Ν.Δ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα για την αναγκαιότητα εκλογών το συντομότερο δυνατόν –ακόμη και αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου– προκειμένου η χώρα να αποκτήσει «επιτέλους» μια κυβέρνηση που «θα την οδηγήσει στο μέλλον», απευθύνει και εκτός συνόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Δεν είναι το μόνο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιγράφει αλλαγή σελίδας και άλλον τρόπο διακυβέρνησης, μιλώντας για συμμάζεμα του κράτους ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση των φόρων, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση, αλλά ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία ως εθνική δέσμευση εφόσον έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδομεί τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την περίφημη «έξοδο» θυμίζοντας ότι δεν θα σημάνει κάτι για τον μέσο πολίτη, καθώς οι φόροι, όπως σημειώνει, παραμένουν υψηλοί, ενώ θυμίζει ότι οι συντάξεις θα περικοπούν «για άλλη μία φορά», καθώς «το έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας». Συνεπώς, «δεν υπάρχει καμιά αισιοδοξία», καταλήγει, αναφερόμενος και στη συνεχιζόμενη επιτήρηση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα, παρά το γεγονός ότι στις 20 Αυγούστου λήγει τυπικά «το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης». Μάλιστα, απαντώντας σε χθεσινό σημείωμα του Μαξίμου ότι με την εν λόγω αποστροφή ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε «επώδυνο συμβιβασμό με την πραγματικότητα», η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι υπάρχει το «τέταρτο άτυπο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι κ. Τσίπρας και Καμμένος». Και επιμένει στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, σημειώνοντας ότι, αν δεν υπήρχε το τέταρτο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα είχε αποδεχθεί τη σχετική τροπολογία για την αναστολή των περικοπών που κατέθεσε η Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολογώντας την οικονομία, συσσώρευσε υπερπλεόνασμα. Είναι δίκαιο να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Επληξαν τη μεσαία τάξη με τους φόρους που υποσκάπτουν την ανάπτυξη και ευθύνονται για τη φοριοδιαφυγή», σημειώνει ακόμη στη γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ν.Δ., που περιγράφει το δικό του σχέδιο. Ερωτηθείς για το μικρότερο κράτος, σημειώνει με έμφαση ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά λιγότερες προσλήψεις από τις συνταξιοδοτήσεις και μείωση του αριθμού των συμβασιούχων. Για τη συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζει ότι, «αν είχαμε διαπραγματευθεί εμείς, θα αναζητούσαμε μια διαφορετική λύση» και επιμένει στην παραδοξότητα του ότι η γειτονική χώρα θα ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία», αλλά «η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα».

Εκλογική ετοιμότητα

Και ενώ η Ν.Δ. βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό ανά πάσα στιγμή, στην Πειραιώς εξακολουθούν να θεωρούν κυρίαρχο σενάριο αυτό των πολλαπλών καλπών τον Μάιο του 2019, προκειμένου η κυβέρνηση να περιορίσει τις απώλειές της.

Σε αυτό το σενάριο «έδειξε» ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θα προσφύγει μαζικά στις κάλπες, προκειμένου να αποφύγει τις επαναλαμβανόμενες ήττες. «Είχα πει ότι ο Τσίπρας σχεδιάζει να κάνει τετραπλές εκλογές ώστε να ηττηθεί σε τέσσερις κάλπες σε μία μέρα. Κινδυνεύει με επαναλαμβανόμενες ήττες αν δεν γίνουν οι εκλογές μαζί, και αυτό θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για εκείνον», σημείωσε (ρ/σ «24/7»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή