Ο τσελίστας Πάμπλο Φεράντεζ με το Stradivarius του έρχεται στην Υδρα για μια συγκινητική συναυλία

Ο τσελίστας Πάμπλο Φεράντεζ με το Stradivarius του έρχεται στην Υδρα για μια συγκινητική συναυλία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή στη μνήμη ενός ιδιαίτερου ανθρώπου προαπαιτεί σκέψη και ευαισθησία. Πρέπει η εκδήλωση της αγάπης να ταιριάζει με την προσωπικότητα του εκλιπόντος. Από το 2010 η οικογένεια του Κωστή Σοφιανού έχει θεσπίσει μια φιλανθρωπική μουσική βραδιά αφιερωμένη στον επιχειρηματία και ιδρυτή του ιστορικού ξενοδοχείου «Λητώ», που ήταν λάτρης του κλασικού ρεπερτορίου και δεινός βιολιστής. Η βραδιά στα μέσα Αυγούστου φιλοξενείται πάντα στη δροσερή αυλή της Μητρόπολης Υδρας και όλα τα έσοδα διατίθενται υπέρ του Κουλούρειου Νοσοκομείου «Παναγία Φανερωμένη». Ο φορέας, αν και δεν ενισχύεται οικονομικά από την πολιτεία, λειτουργεί υποδειγματικά και είναι πραγματικά αναγκαίος για ένα δημοφιλές θέρετρο που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών το καλοκαίρι.

Ο Σοφιανός, που καταγόταν από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, επισκέφθηκε για παρθενική φορά την Υδρα το 1961 με τη γυναίκα του και το 1965 έφτιαξε το πρώτο ξενοδοχείο στο νησί. Την περίοδο εκείνη η έννοια της φιλοξενίας δεν είχε την οργανωμένη μορφή που έχει σήμερα. Περιοριζόταν σε ορισμένες κατοικίες που είχαν αλλάξει χρήση. Η έλευση του «Λητώ» πραγματικά αναβάθμισε την υπόθεση του τουρισμού, καθώς έθεσε προδιαγραφές. Ανθρωπος καλλιεργημένος και ευαίσθητος, ο Κωστής Σοφιανός απολάμβανε τη μουσική, τόσο εκείνος όσο και οι δύο γιοι του, Νίκος και Αλέξανδρος. Μαζί με τη μητέρα τους, τη νομικό Τζένη Σοφιανού, είχαν την ιδέα της φιλανθρωπικής αυτής βραδιάς για να τιμήσουν τον πατέρα τους και κυρίως για να βοηθήσουν το νοσοκομείο.

Ο τσελίστας Πάμπλο Φεράντεζ με το Stradivarius του έρχεται στην Υδρα για μια συγκινητική συναυλία-1

Ο βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης θα είναι προεξάρχων των Ελλήνων μουσικών.

Ολα αυτά τα χρόνια, μεγάλα ονόματα έχουν έρθει στην Υδρα για να εμφανιστούν στο ξεχωριστό αυτό ρεσιτάλ. Ο Λεωνίδας Καβάκος που ξεσήκωσε το κοινό με τη μοναδική του ερμηνεία το 2016 έσπευσε να πει πως ο Σοφιανός ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στο ταλέντο του. O Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Υδρας, με παραίνεση της οικογενείας Σοφιανού, διοργάνωσε την πρώτη συναυλία του χαρισματικού μουσικού στην Υδρα, στο αρχοντικό Κέλερ. Λίγο αργότερα, ο Κωστής Σοφιανός διοργάνωσε το πρώτο κοντσέρτο του Καβάκου στο ευρύ κοινό, στο ξενοδοχείο Intercontinental, το 1984.

Ο τσελίστας Πάμπλο Φεράντεζ με το Stradivarius του έρχεται στην Υδρα για μια συγκινητική συναυλία-2

Η φιλόξενη αυλή της Μητρόπολης Υδρας, όπου δίδεται το ρεσιτάλ.

Εφέτος η βραδιά έχει προγραμματιστεί για τo Σάββατο 18 Αυγούστου στις 9 μ.μ. Θα εμφανιστεί ο διεθνώς γνωστός –και νεότατος στην ηλικία– Ισπανός τσελίστας Πάμπλο Φεράντεζ (1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Tchaikovsky 2015). Μαζί με τον σολίστ που είχε παίξει πέρυσι στο Ηρώδειο, θα είναι μια μικρή ορχήστρα δωματίου από Ελληνες μουσικούς με προεξάρχοντα τον εξαιρετικό σολίστα βιολιού Γιάννη Γεωργιάδη. To τσέλο του Φεράντεζ είναι Stradivarius. Ονομάζεται «Lord Aylesford», κατασκευάστηκε το 1696 και είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Το κράτησε ο επίσης διάσημος Ρώσος τσελίστας Γκρεγκόρ Πιατιγκόρσκι και ανήκει στους κληρονόμους του διάσημου τσελίστα Γιάνος Στάρκερ. Ο Ισπανός επελέγη να χρησιμοποιεί αυτό το σπάνιο όργανο από μία επιτροπή διάσημων μουσικών και μουσικολόγων υπό τον Λορίν Μάαζελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή