Αντιμέτωποι δήμος και ΕΥΔΑΠ για την κατάληψη της οδού Πρασσά

Αντιμέτωποι δήμος και ΕΥΔΑΠ για την κατάληψη της οδού Πρασσά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2017, έφτασε στα γραφεία του Δήμου Αθηναίων ένας λογαριασμός 15.500 από την ΕΥΔΑΠ. Αφορούσε την κατανάλωση στο σχολείο που βρίσκεται στην οδό Πρασσά, που τελεί υπό κατάληψη από τον Απρίλιο του 2016. Λίγο πριν, είχε έρθει ακόμα ένας λογαριασμός 2.000 ευρώ από τον ΟΤΕ για μια τηλεφωνική σύνδεση που βρίσκεται στο κτίριο και εξακολουθούσε να λειτουργεί, όπως έγραφε τότε η «Κ». Μέχρι σήμερα πρέπει να έχουν συσσωρευτεί αρκετοί ακόμα λογαριασμοί. Στις αίθουσες του κτιρίου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες αλλά και άτομα αγνώστου ταυτότητας, τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες και σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και ουσιών. Ο δήμος είχε καταθέσει εγκαίρως μήνυση κατ’ αγνώστων για την κατάληψη του οικοδομήματος που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. 

Οι περίοικοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει την ανησυχία τους για το τι μπορεί να συμβαίνει στο «άβατο» του σχολείου, αλλά η επίσημη πολιτεία όχι μόνο δείχνει μια στάση αδιαφορίας ή ανοχής, αλλά φαίνεται ότι βοηθάει στη διαιώνιση μιας εξαιρετικά προβληματικής κατάστασης στην καρδιά της πόλης. Ας μην ξεχνάμε πως το κτίριο αυτό είναι ακριβώς δίπλα στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που είχε δεχθεί εμπρηστική επίθεση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχουν οργανωμένες δομές φιλοξενίας των προσφύγων από την πολιτεία, στις οποίες οι κατατρεγμένοι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες συνθήκες και πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης και να μη βρίσκονται στο έλεος κυκλωμάτων. Το επιχείρημα ότι είναι ανθρωπιστικοί οι λόγοι για τους οποίους μια τέτοια κατάληψη πρέπει να συνεχιστεί αποτελεί πρόφαση. Είναι σαφές ότι σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος οι δυστυχισμένοι ανέστιοι και τα παιδιά τους διατρέχουν πολύ περισσότερους κινδύνους να πέσουν θύματα κάθε φύσεως εκμετάλλευσης.

«Στρατηγείο»

Για ένα χρονικό διάστημα στο σχολείο της συμβολής Βαλτετσίου και Πρασσά είχε γίνει έμφραξη της αποχέτευσης από το γεγονός ότι, ενώ προοριζόταν για δεκάδες μαθητές, βρέθηκε να στεγάζει επί δύο χρόνια χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από εκεί. Στην ουσία αποτελεί ένα είδος στρατηγείου και κέντρου διερχομένων στις παρυφές των Εξαρχείων. Η έμφραξη είχε οδηγήσει αναγκαστικά στην αποσυμφόρηση του πληθυσμού των καταληψιών που αναγκάζονταν να «ανακουφίζονται» στον πεζόδρομο και στα γύρω στενά. Ο δήμος –όπως διαβεβαιώνει την «Κ» ο αντιδήμαρχος Υποδομών Γιώργος Αποστολόπουλος– θεωρούσε μάλιστα ότι οι καταληψίες έχουν κάνει προσπάθειες να σκάψουν μέσα στο κτίριο για να εντοπίσουν τη βλάβη και να φτιάξουν τη σύνδεση με τον αγωγό. 

Την Πέμπτη το πρωί, η ΕΥΔΑΠ ανέλαβε δράση αποκαθιστώντας την αποχέτευση, παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να καταγγείλει την κατάληψη. Ο γενικός διευθυντής Αποχέτευσης Κώστας Βουγιουκλάκης δήλωνε στην «Κ» ότι ο φορέας δεν έχει αρμοδιότητα (κοντολογίς δεν ενδιαφέρεται) για το ποιος μένει μέσα στο ακίνητο, αλλά καλείται να αποκαταστήσει τη βλάβη. Περίοικοι που μίλησαν στην «Κ», αλλά θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους για προφανείς λόγους, φοβούνται ότι το σχολείο θα συνεχίσει να είναι ένα παράνομο στρατηγείο που ελέγχεται μαζί με άλλες καταλήψεις των Εξαρχείων από Σύρο με ψευδώνυμο που θυμίζει ηγέτη λατινικής χώρας. Προχθές, ο άνθρωπος αυτός επέβλεπε ευχαριστημένος τις εργασίες από το συνεργείο της ΕΥΔΑΠ. Μπορεί λοιπόν ο δήμος να θέλει να ξαναπάρει το οίκημα για να το παραδώσει στην κοινωνία ως σχολείο, όμως η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει την ίδια γνώμη….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή