Τέχνη και κινηματογράφος στον φιλόξενο κήπο της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη

Τέχνη και κινηματογράφος στον φιλόξενο κήπο της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τζιτζίκια είχαν στήσει συναυλία σ’ ένα ψηλό και όμορφο πεύκο, στον δροσερό κήπο της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη, την Πέμπτη το απογευματάκι. Ο Τζέφρεϊ Πάιατ και η γυναίκα του Μέρι υποδέχονταν στην είσοδο δεκάδες προσκεκλημένους για μια βραδιά υπαίθριου κινηματογράφου. Η οθόνη και οι καρέκλες είχαν στηθεί στο γκαζόν και δίπλα υπήρχε «μπαρ» με λιχουδιές: ποπ κορν, πίτσες, χοτ ντογκ, αμερικανικές μπίρες, αναψυκτικά και ποτά.

«Μεγαλώνοντας στην Καλιφόρνια, θυμάμαι με πολλή νοσταλγία τα δικά μας drive inn και όταν πρωτοήρθαμε με τη σύζυγό μου, ως τουρίστες, στην Ελλάδα, πρέπει να πω πως ενθουσιαστήκαμε με τα θερινά σας σινεμά. Σκεφθήκαμε λοιπόν γιατί να μη δώσουμε μια τέτοια ευκαιρία και στους φίλους μας, να απολαύσουν μια ταινία κάτω από τα αστέρια», έλεγε χαμογελώντας ο πρέσβης στους τυχερούς θεατές. Μέσα στα χρόνια της παραμονής του στην Ελλάδα ο κ. Πάιατ όχι μόνον έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της χώρας, αλλά φαίνεται να ξέρει να απολαμβάνει και όλες τις αγαπημένες μας συνήθειες.

Ο «θεσμός» ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν για 2 – 3 βραδιές υπήρχαν προβολές στον «αυτοσχέδιο κινηματογράφο» της πρεσβευτικής κατοικίας που γνώρισε μεγάλες δόξες. Ετσι, έπειτα από τόσα θετικά σχόλια, συνεχίστηκε και εφέτος, με πρώτη ταινία το διάσημο «The Post» που καταπιάνεται με την ερευνητική δημοσιογραφία. Με πρωταγωνιστές τη Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς, ο Σπίλμπεργκ γυρίζει πίσω στον Πόλεμο του Βιετνάμ και στην κάλυψή του από τον Τύπο.

Τέχνη και κινηματογράφος στον φιλόξενο κήπο της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη-1

Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος με την γκαλερίστα Ιλεάνα Τούντα.

Ομως το προχθεσινό κάλεσμα δεν είχε μόνον κινηματογράφο, αλλά και τέχνη. Ενα πολύ ωραίο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Ορίζοντας», που είχαμε πρωτοδεί στην Ερμούπολη της Σύρου, είχε τοποθετηθεί στον κήπο. Πρόκειται για μια σειρά από μεταλλικούς κύκλους, με το γυαλί να καλύπτει το κάτω μέρος τους, σαν να βλέπει κανείς ένα κομμάτι ουρανού και θάλασσας μαζί. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που το έργο αυτό μας συντροφεύει» είπε ο κ. Πάιατ, παρουσία του καλλιτέχνη. Ο πρέσβης συμπλήρωσε ότι στους εσωτερικούς χώρους της πρεσβείας υπάρχουν πολλά έργα τέχνης που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Art in Embassies», το οποίο ξεκίνησε ο πρόεδρος Κένεντι το 1963. Σκοπός του είναι να προωθείται η καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από εικαστικά έργα που κοσμούν τις αμερικανικές πρεσβείες ή πρεσβευτικές κατοικίες ανά τον κόσμο. Ο JFK είχε καταλάβει από πολύ νωρίς τη δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας.

Ο Κώστας Βαρώτσος, που έχει δει πολλά έργα του να τοποθετούνται στο εξωτερικό, ετοιμάζει με τη βοήθεια του Γιώργου Σταθόπουλου έκθεση στην Ουάσιγκτον τον επόμενο χρόνο. Ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει από πολύ νωρίς μια ιδιαίτερη σχέση με τις ΗΠΑ, χάρις σε μία υποτροφία Φουλμπράιτ. Ο πρέσβης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών, που εφέτος κλείνει εβδομήντα χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα. Εκτός από τους επιστήμονες, πολλοί Ελληνες εικαστικοί, χορογράφοι, επιμελητές και ιστορικοί τέχνης επωφελήθηκαν από την εμπειρία των σπουδών στην Αμερική για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα με πολλά εφόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή