«Παγώνουν» τα κυβερνητικά σχέδια για νέα έκδοση ομολόγου

«Παγώνουν» τα κυβερνητικά σχέδια για νέα έκδοση ομολόγου

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα διεθνή funds να εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα πιο θετικά απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και στο ενδεχόμενο μιας νέας έκδοσης από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ωστόσο τα όποια σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στο αμέσως επόμενο διάστημα φαίνεται πως μπαίνουν στον «πάγο».

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές κάθε άλλο πάρα έχει σταθεροποιηθεί, ενώ αυτή τη στιγμή, λόγω καλοκαιριού, η ρευστότητα είναι σε ιδιαίτερα περιορισμένα επίπεδα, κάτι που δεν διασφαλίζει μια ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές για τα assets γενικότερα αλλά και για τα ελληνικά ομόλογα ειδικότερα. Ετσι, όλα αυτά οδηγούν τον ΟΔΔΗΧ να περιμένει αρκετά πριν κάνει μια νέα κίνηση στις αγορές, αφού σκοπός είναι να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds τα οποία θα πουλήσουν τους ελληνικούς τίτλους με οποιαδήποτε αφορμή. Σημαντικό στοιχείο είναι και οι αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους οι οποίες παραμένουν αρκετές βαθμίδες κάτω από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού», γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οποιοδήποτε νέο ομόλογο αυτή τη στιγμή θα είχε μια πολύ περιορισμένη και κερδοσκοπική επενδυτική βάση.

Αλλωστε τα spreads των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι ενέχουν ρίσκο για τους επενδυτές, ακόμη και αν η Ελλάδα βρίσκεται ένα μήνα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, και μάλιστα μεγαλύτερο από ό,τι ενείχαν πριν καν μπει η χώρα σε προγράμματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το spread στο 10ετές διαμορφώνεται στις 360 μονάδες βάσης και στο 7ετές στις 343 μ.β. Κατά τις εξόδους που πραγματοποίησε η Ελλάδα στις αγορές στις αρχές του 2010, με 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο και με 7ετές τον Μάρτιο, όταν δεν υπήρχε ακόμη μνημόνιο, τα spreads ήταν χαμηλότερα, στις 310 μ.β και στις 324 μ.β αντίστοιχα.

Το να μη βγει ακόμη στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο και να περιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα είναι η πιο «σοφή» απόφαση, επισημαίνει στην «Κ» ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής μακροοικονομικών στρατηγικών στην Algebris Investments. «Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε νωρίτερα στο έτος», υπογραμμίζει αναφερόμενος στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές, συνολικά, δεν είναι θετικό, με εξαίρεση τις αγορές των ΗΠΑ, επισημαίνει, και η ρευστότητα αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η αγορά δεν έχει ακόμη πεισθεί και μια έκδοση 10ετούς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είχε επιτυχή εξέλιξη αυτή τη στιγμή, σχολιάζει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως και για περίπου τρία χρόνια και υπάρχουν πολλοί όροι και προϋποθέσεις συνδεδεμένα με αυτό. Η έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου ή ενός 5ετούς θα ήταν περισσότερο εφικτή, όπως σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Ζίγκλιο, αν και για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σαφώς το ιδανικό να εκδώσει 10ετές, ωστόσο η ζήτηση για αυτό δεν είναι εγγυημένη και για αυτό ξέρει ότι μπορεί να πρoχωρήσει μόνο σε έκδοση ενός βραχυπροθέσμου τίτλου. Ετσι δικαιολογείται η στάση αναμονής. Επίσης, όπως προσθέτει, αν και η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης η οποία προήλθε από τη μονομερή ενεργεία της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από τον ΦΠΑ για τα πέντε ελληνικά νησιά δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί θετικό σήμα για την ψυχολογία της αγοράς. Αν δεν υπάρξει εκταμίευση, δεν υπάρχει και το μεγάλο cash buffer.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει πριν προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να διενεργήσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκειμένου να εξακριβώσει εάν το waiver, η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρου για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, θα είναι σε ισχύ ή όχι, μόλις η Ελλάδα αποχωρήσει από το τρέχον πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου. «Χωρίς το waiver, αμφιβάλλω ότι οι επενδυτές θα συρρέουν για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ακόμη και με την ύπαρξη του cash buffer», υπογραμμίζει. Δεδομένου ότι οι αγορές της ΕΚΤ είναι πιθανόν να είναι μη αναστρέψιμες, θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μόνο εάν η Ελλάδα είναι πραγματικά πειστική σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή της στα συμφωνηθέντα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί προβληματικό ενόψει των εκλογών.

Ετσι, η Ελλάδα πρέπει να εκταμιεύσει την τελευταία δόση, να διατηρήσει το waiver και να δει περαιτέρω και πολλαπλές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, για να μπορέσει να βγει με «ασφάλεια» στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο, τονίζει. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι τηρεί τους όρους των δανειστών. Επίσης, το γεγονός ότι το ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σίγουρα αυτό δεν συμβάλλει στην προσέλκυση επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, ειδικά τους μακροπρόθεσμους τίτλους, καταλήγει ο κ. Ζίγκλιο. «Λόγω του μεγάλου cash buffer, η Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σε βιασύνη να εκδώσει, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να καθησυχάσει τους πιστωτές της καθώς και τις αγορές, καθώς τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή