Πυρκαγιές στην Αττική: «Αρκετοί θα μείνουν άστεγοι»

Πυρκαγιές στην Αττική: «Αρκετοί θα μείνουν άστεγοι»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν το συνολικό μέγεθος της καταστροφής. «Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στα σπίτια. Ηταν γρήγορη η εξέλιξη της φωτιάς. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι τραυματίες. Πάνω από 100 σπίτια έχουν καταστραφεί και αρκετοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι», είπε στην «Κ» η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα.

«Από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, οι άνεμοι δεν σταματούσαν να πνέουν, άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα. Δεν μπορούσες να ελέγξεις το μέτωπο», ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφησαν υπόνοιες για εμπρησμό λόγω της εμφάνισης τόσων παράλληλων εστιών στην Αττική. Στην περίπτωση της Κινέτας, ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι κάποιοι κάτοικοι είχαν δει σπινθήρες σε καλώδια της ΔΕΗ και εικάζουν πως από εκεί μπορεί να ξεκίνησε η συγκεκριμένη φωτιά. Ο ίδιος ανέφερε στην «Κ» ότι υπήρχε επιτήρηση λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας της χθεσινής ημέρας, αλλά «όταν ξεκινήσει η φωτιά μέσα στο δάσος με αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να κάνεις πολλά». Η περυσινή μεγάλη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Κάλαμο και κατέληξε στο Καπανδρίτι καίγοντας 25.000 στρέμματα, αποδείχτηκε ότι προκλήθηκε από πυλώνες της ΔΕΗ.

Η Αττική δεν ήταν η μόνη περιοχή που επλήγη χθες. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι λίγο μετά τις δύο στην περιοχή Αποκόρωνα Xανίων Κρήτης. Οι άνεμοι στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί, με συνέπεια οι φλόγες να εξαπλωθούν γρήγορα σε μεγάλη έκταση κατά μήκος της εθνικής οδού. Το μέτωπο της φωτιάς έφτασε τα 15 χιλιόμετρα καίγοντας μεγάλες δασικές εκτάσεις και ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή, ενώ αργά το απόγευμα οι φλόγες είχαν φτάσει στις αυλές των σπιτιών στο χωριό Βρύσες. Η κυκλοφορία των οχημάτων στη εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου έχει διακοπεί, ενώ σε μεγάλο τμήμα της περιοχής έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού τουριστών που βρίσκονται στις τουριστικές μονάδες της περιοχής. Διακοπές ρεύματος σημειώνονταν περιοδικά και στην πόλη των Χανίων.

Πάντως, αργά το βράδυ, όπως δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βαμβούκας, μετά επικοινωνία του με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έδειχνε να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν καεί κάποιες αποθήκες και υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε ζώα. Το στοίχημα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήταν να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεδομένου ότι σήμερα στην περιοχή αναμένονται εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουνιανάκης έκανε λόγο για εμπρησμό και ανέφερε ότι έχουν καεί χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, επίσης, σε Κόρινθο, Ξυλόκαστρο και Σκόπελο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή