Τσίπρας: Ασύμμετρη απειλή

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ασύμμετρη απειλή» έκανε λόγο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιχείρησης αποσταθεροποίησης. Ο κ. Τσίπρας λόγω των πυρκαγιών επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας, πρακτικά ακυρώνοντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του. Μετά την άφιξή του, μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τους αρμόδιους υπουργούς σε μία διαδικασία που θύμιζε περισσότερο επικοινωνιακό σόου παρά ουσιώδη συντονισμό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος τη σύσκεψης, δήλωσε ότι είναι μια δύσκολη νύχτα και απηύθυνε έκκληση «να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται». Μίλησε για ασύμμετρη απειλή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης, είπε ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για να κάνουμε αποτιμήσεις».

Στη διάρκεια της σύσκεψης είχε εκτιμήσει, πάντως, ότι υπήρξε πολύ μεγάλος όγκος εστιών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ και από τη Βοσνία είχε αφήσει υπονοούμενα για την ύπαρξη πολλών παράλληλων μετώπων. «Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες, η σκέψη μου είναι εκεί», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί από την Αθήνα και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, λέγοντας ότι «δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές». Ο κ. Τόσκας πρόσθεσε ότι «χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή όπου εκδηλώθηκε σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μη μας βάζουν σε σκέψεις».

Εν τω μεταξύ, με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη επικοινώνησε για να ενημερωθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων το σύνολο των εθελοντών του κόμματος στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να θέσουν τις επόμενες ώρες τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το πρωί, ο κ. Τσίπρας είχε βρεθεί στο Μόσταρ προκειμένου να βραβευθεί για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (είναι το υψηλότερο πολιτικό αξίωμα στο ομοσπονδιακό σύστημα της χώρας), Ντενίς Ζβίζντιτς, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία. Χθες εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, εκτίμησε (ρ/σ 24/7) πως οι ΑΝΕΛ, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών με την οποία διαφωνούν, δεν θα προχωρήσουν σε πρόταση δυσπιστίας, αντιθέτως θα στηρίξουν την κυβέρνηση μέχρι το τέλος. Ο κ. Βούτσης πρακτικά άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην κοινοβουλευτική έγκριση της συμφωνίας ακόμη και αν δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «τίμια» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Αναφορικά με την ψηφοφορία, η οποία θα γίνει για το Σκοπιανό (όταν έλθει στην ελληνική Βουλή), ο κ. Βούτσης ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης με βάση την πλειοψηφία επί των παρόντων. «Τυπικά θα μπορούσε να ψηφιστεί η συμφωνία και με κάτω από 151. Ομως πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα για ευρεία πλειοψηφία», δήλωσε.

Ακαρπη η διαβούλευση στην ΠΓΔΜ

Σε ακόμη έναν άκαρπο γύρο πολύωρων διαπραγματεύσεων, που αφορούν το πλαίσιο πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, αποδύθηκαν χθες οι ηγέτες των κομμάτων της ΠΓΔΜ. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς και οι αρχηγοί των δύο αλβανικών κομμάτων Αλί Αχμέτι και Μπιλάλ Κασάμι, δεν κατέληξαν για τρίτη φορά σε απόφαση για το δημοψήφισμα. Ο κ. Ζάεφ κατήγγειλε το VMRO ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Οι ηγέτες κατέληξαν μόνο σε ορισμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής εκλογών στη χώρα. Επελέγη η εφαρμογή του μοντέλου του Πρζίνο (συμφωνήθηκε για πρώτη φορά το 2015), το οποίο προβλέπει συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε όλα τα όργανα και τις φάσεις πριν από τις εκλογές (κεντρική εκλογική επιτροπή), ανάμεσα στα οποία, και τη σύσταση ευρείας σύνθεσης υπηρεσιακής κυβέρνησης. Τονίζεται ότι το μοντέλο του Πρζίνο αποτελούσε αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO). Επίσης, οι αρχηγοί συμφώνησαν στο μοντέλο χρηματοδότησης των κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή