Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα καύσωνα εξακολουθεί να πλήττει την Ιαπωνία. Οι ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν ξανά χθες προειδοποιήσεις για τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα, με θερμοκρασίες-ρεκόρ που ξεπερνούν τους 41 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να φθάνει στο 80%.

Ο καύσωνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 44 ανθρώπων στο αρχιπέλαγος από τις αρχές του Ιουλίου, ενώ τουλάχιστον 12.000 άτομα νοσηλεύθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν προχθές Κυριακή.

Ο αναθεωρημένος απολογισμός αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα, όμως σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News, τουλάχιστον ακόμη 11 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο το Σάββατο, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Ανευ προηγουμένου θερμοκρασίες αναμένονταν σε όλη τη χώρα χθες, κυρίως στην πόλη Κουμαγκάγια στη νομαρχία Σαϊτάμα, βορείως του Τόκιο, όπου το θερμόμετρο έφθασε τους 41,1 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας ρεκόρ. Στη συνοικία Ομε στη νομαρχία του Τόκιο σημειώθηκε θερμοκρασία 40,3 βαθμών Κελσίου, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην πόλη, όπου το θερμόμετρο δεν είχε ξεπεράσει ποτέ έως τώρα τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Προληπτικά μέτρα

Η καθημερινότητα, ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς θερμοκρασίες-ρεκόρ σημειώθηκαν και σε ακόμη 13 σταθμούς καταγραφής. «Οι πολίτες που ζουν σε περιοχές όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα» για να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη, διευκρίνισε η Μινάκο Σακουράι της Εθνικής

Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας. «Ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η ζέστη είναι επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και τις δραστηριότητές τους», προειδοποίησε, διευκρινίζοντας ότι παίζει ρόλο και η διάρκεια της έκθεσης σε αυτές τις θερμοκρασίες. Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, τα οποία διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια, να πίνουν νερό και να κάνουν τακτικά διαλείμματα από την εργασία τους.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφονται φέτος προκαλούν ανησυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Κορέα, όπου δέκα άτομα πέθαναν από θερμοπληξία κι άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης 1.040 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία εξαιτίας της ζέστης από τις 20 Mαΐου μέχρι τις 21 Ιουλίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 61% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το θερμόμετρο έδειξε 39,9 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοανατολική πόλη Χαγιάνγκ, την υψηλότερη που καταγράφηκε στη Νότια Κορέα μέχρι στιγμής φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή