Εικόνες ολικής καταστροφής

Εικόνες ολικής καταστροφής

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μεγάλες είναι οι υλικές καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Μάτι, Κινέτα, Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Αγία Μαρίνα. Προς το παρόν ωστόσο, αν και οι αυτοψίες ώστε να γίνει επίσημη καταγραφή από το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Αττικής έχουν ξεκινήσει, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν σε σχέση με το μέγεθος των ζημιών. Δεδομένου μάλιστα, ότι στην περιοχή χθες μαίνονταν ακόμη πυρκαγιές, ο αριθμός των στρεμμάτων που κάηκε δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς εκτίμησε χθες ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική «μπορεί να είναι τριψήφιος». Οι φλόγες έφθασαν 200-300 μέτρα από την κεντρική πλατεία της Ραφήνας, εξηγεί. Το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, αλλά το Μάτι κάηκε κατά 98%, τονίζει.

Οσον αφορά τα σπίτια, ο κ. Μπουρνούς σημείωσε στην «Κ» ότι έχουν καεί πάνω από 1.500 σπίτια, μεγάλος αριθμός εξ αυτών μάλιστα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. «Εχουν καεί πολλά αυτοκίνητα, μόνο εγώ είδα περίπου 300. Ωστόσο, προς το παρόν είναι προτεραιότητά μας να αποσύρουμε τα οχήματα από τον δρόμο. Τα μεταφέρουμε σε συγκεκριμένο σημείο σε συνεννόηση με τον Δήμο Μαραθώνα, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των οχημάτων από τους ιδιοκτήτες τους», επισημαίνει.

Η Κινέτα έχει ζημιές σε όλη την έκτασή της, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, από την πυρκαγιά της προηγούμενης Δευτέρας. «Υπολογίζουμε»ν τονίζει στην «Κ», ότι 150-200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά σε μικρό ποσοστό αυτών η καταστροφή είναι ολοσχερής. Τουλάχιστον όμως δεν είχαμε θύματα, ούτε τραυματισμούς», επισημαίνει. Ο κ. Σταμούλης αποδίδει το γεγονός στο ότι πολύ σύντομα εκκενώθηκε ο οικισμός. «Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Δύο ώρες μετά, όταν διαπίστωσα ότι δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί, έδωσα εντολή εκκένωσης του οικισμού σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής μπήκαν στα σπίτια και προσπαθούσαν να πείσουν τους ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν. Δεν ήθελαν να φύγουν πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να τα σώσουν», τονίζει.

Περίπου 180 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών πραγματοποίησαν χθες 400 αυτοψίες σε σπίτια σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν προκύψει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά την κατάσταση των κτιρίων και σε ποιο ποσοστό οι καταστροφές είναι ολοσχερείς.

Ανάκληση αδειών

Ταυτόχρονα ανεκλήθησαν όλες οι θερινές άδειες των μηχανικών του υπουργείου, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών. Συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής χθες ξεκίνησαν επισήμως την καταγραφή των ζημιών με αυτοψίες σε επιχειρήσεις στην περιοχή που διαθέτει πολλά καταστήματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, για την καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292. Επίσης, από χθες στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής λειτουργεί συγκεκριμένος χώρος (banner) υπό τον τίτλο «Χρήσιμες πληροφορίες για τις μεγάλες πυρκαγιές στις 23/7/18», όπου παρέχονται χρηστικές πληροφορίες και ο οποίος επικαιροποιείται συστηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή