Κατάρριψη συριακού μαχητικού

Κατάρριψη συριακού μαχητικού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ κατέρριψε χθες συριακό μαχητικό το οποίο επιχειρούσε εναντίον ανταρτών στην περιοχή της Συρίας που συνορεύει με τα Υψώματα του Γκολάν και το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του Γκολάν. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει με ανησυχία το ενδεχόμενο να ηττηθούν οι αντάρτες και να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Δαμασκού στη νοτιοδυτική Συρία, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν.

«Το συριακό αεροσκάφος παραβίασε κατάφωρα τη ζώνη διαχωρισμού των δικών μας δυνάμεων από τις συριακές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Ως εκ τούτου, λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα». Σύμφωνα με το Ισραήλ, το αεροσκάφος βρέθηκε δύο χιλιόμετρα εντός του εναερίου χώρου που ελέγχεται από το Ισραήλ. Η Δαμασκός υποστήριξε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν εντός του συριακού εναερίου χώρου, ενώ σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ, το Sukhoi κατέπεσε περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους. Ο φιλοσυριακός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μαγιαντίν του Λιβάνου μετέδωσε ότι το αεροπλάνο έπεσε εντός συριακού εδάφους σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα και ότι δεν είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του Γκολάν. «Οι Ισραηλινοί εχθροί μας επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες», ανέφερε συριακή στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν έχουν επικρατήσει των αντικυβερνητικών ανταρτών και των τζιχαντιστών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, οι επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος στον μικρό θύλακο της νοτιοδυτικής Συρίας που συνορεύει με το Γκολάν έχουν θέσει το Ισραήλ σε κατάσταση επιφυλακής.

Η κατάρριψη του αεροσκάφους και ο θάνατος του Σύρου πιλότου αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην επικίνδυνη κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία. Τον Φεβρουάριο, συριακά αντιαεροπορικά κατέρριψαν ισραηλινό F-16, το οποίο επέστρεφε από βομβαρδισμό ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο εσωτερικό της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή