Στο λεκανοπέδιο της θαναττικής

Στο λεκανοπέδιο της θαναττικής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Εμπρησμός; Πιθανόν, άλλωστε οι τελευταίες δεκαετίες μαρτυρούν πως οι οικοπεδοφάγοι μελετούν τις ανακοινώσεις της Μετεωρολογικής προσεχτικότερα απ’ ό,τι οι κρατικές υπηρεσίες, για να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα», και η απληστία τους καταστρώνει σχέδια πολύ περισσότερο μελετημένα από τα σχέδια των υπουργείων· αν πάντως τα αυθαίρετα δεν νομιμοποιούνταν παγίως, για εισπρακτικούς λόγους, ίσως οι εμπρηστές τιθάσευαν τη βουλιμία τους. Μεθόδευση αποσταθεροποίησης, αδιάφορη για το ενδεχόμενο να γίνουν παρανάλωμα του πυρός αθώοι άνθρωποι; Ελάχιστα πιθανό· πρόκειται απλώς για ένα πανικόβλητο αυτοαθωωτικό κλισέ που επαναλαμβάνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Ο «στρατηγός άνεμος» και οι κουκουνάρες των πεύκων, επικηρυγμένες από την εποχή του Γεωργίου Ράλλη; Οπωσδήποτε. Τα εννιά και τα δέκα μποφόρ δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Aκόμα πιο δύσκολα όμως αντιμετωπίζεται η ανθρώπινη ανοησία, που αποφασίζει να κάνει την οξυγονοκόλλησή της, παρότι τα νιώθει τα μποφόρ και δεν χρειάζεται να τα πληροφορηθεί από την ΕΜΥ.

Εξίσου δύσκολα αντιμετωπίζεται η χρόνια απρονοησία της ΔΕΗ, που αφήνει τις κολόνες της εμπρηστικά αφρόντιστες. Και το ίδιο δύσκολα αντιμετωπίζεται η εξατομικευμένη ανεμελιά («Εγώ θα καθαρίσω τα ξερόχορτά τους;») και η περιβαλλοντοκτόνα μαγκιά, που ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου και πετάει το τσιγάρο ή το τσιγκάκι του αναψυκτικού, που θα το πυρώσει ο ήλιος και θα το μετατρέψει σε δυναμιτάκι.

Θεϊκή τιμωρία, για τις πολιτικές μας επιλογές, που έδωσαν το πηδάλιο σε άθεους κυβερνήτες; Αναμφισβήτητα, αν βέβαια πιστέψουμε όσα εφιαλτικώς χαιρέκακα ισχυρίζεται ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, πως ο πανοικτίρμων κατά τα λοιπά Θεός (του) «εκδηλώνει την οργή του με διάφορα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα», επειδή «αποστατήσαμε» παρασυρμένοι από τον «άθεο πρωθυπουργό». Το ίδιο ακριβώς τροπάριο έψελνε και με την καταστροφή της Μάνδρας ο αγαπημένος των χρυσαυγιτών άγιος. Αγιος;

Συνέτρεξαν πολλά για να μετατραπεί σε λεκανοπέδιο της θαναττικής ένα λεκανοπέδιο που χρόνο το χρόνο, κομμάτι το κομμάτι, απανθρακώνεται. Οσο «ασύμμετρη» κι αν ήταν πάντως η «μεγα-πυρκαγιά», οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας παραμένουν τεράστιες. Η παράσταση καθοδηγητικής ετοιμότητας που έδωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, επιστρέφοντας από τη Βοσνία, ήταν επιεικώς θλιβερή. Με τέτοια τραγωδία, με τόση πανελλήνια λύπη για τους δεκάδες νεκρούς, αυτή η θλίψη περίττευε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή