Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν, χθες, οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δασμών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην αμερικανική αγορά, αντιθέτως, υπήρξε κλίμα ευφορίας, και πριν από το κλείσιμο οι δείκτες σημείωναν άνοδο. Οι επενδυτές προσδοκούσαν βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα και αυτό άμβλυνε τις ανησυχίες τους για τον εμπορικό πόλεμο. Το δολάριο υποχώρησε 0,27% έναντι ενός «καλαθιού» έξι διεθνών νομισμάτων. Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά, χάρη στη μείωση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 1,15%, στα 69,31 δολάρια το βαρέλι. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εξασθένησαν, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Οι αναλυτές αναμένουν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να δώσει πιο σαφή εικόνα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 0,39%, δηλαδή χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων στο 0,42% της Τρίτης.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,3%. Βασικός παράγοντας αυτών των εξελίξεων ήταν οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο κλάδος των αυτοκίνητων, χθες, υποχώρησε κατά 1,9%. Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει τις Βρυξέλλες πως θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Και αυτό προβληματίζει τις κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους. Πολλές από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ. Kαι αυτές θα γίνουν πολύ ακριβότερες αν πραγματοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ τις απειλές του και αυξήσει τους δασμούς.

Η ιταλοαμερικανική Fiat Chrysler Automobiles παρουσίασε δραστική μείωση κερδών δευτέρου τριμήνου, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ετησίων κερδών, λόγω αδύναμης ζήτησης στην Κίνα. Oι γερμανικές Daimler και BMW, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ, είδαν την τιμή των μετοχών τους να υποχωρεί περισσότερο από 2%. Στον κλάδο ειδών πολυτελείας, αντιθέτως, η μετοχή της LVMH έκλεισε 1,8% υψηλότερα, χάρη στην υψηλή ζήτηση από την Κίνα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,66%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,87%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,14% και στη Μαδρίτη με -0,72% ο Ιbex.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή