Επιδόματα με φόντο τα αποκαΐδια

Επιδόματα με φόντο τα αποκαΐδια

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάταξη της εικόνας της επιχειρεί η κυβέρνηση –μετά την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την αδράνειά του, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο Μάτι– μέσω επιδομάτων που θα χορηγηθούν στους πληγέντες, τα οποία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, «δεν αντικαθιστούν αλλά προστίθενται σε όσα ήδη προβλέπει η κείμενη νομοθεσία». Εφάπαξ επιδόματα 1.000 ευρώ έως την ενηλικίωση –ή εφόσον σπουδάζουν– στα ανήλικα τέκνα θανόντων, οικονομική ενίσχυση των πληγέντων εξαιτίας της πυρκαγιάς ύψους 10.000 ευρώ, εφάπαξ ενίσχυση ύψους από 5.000 έως 8.000 μετά την ολοκλήρωση καταγραφής των υλικών ζημιών, καθώς και διορισμοί σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη δέσμη μέτρων. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης, κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών που καταστράφηκαν. Οργανο διαχείρισης του λογαριασμού ορίστηκε τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής, του υπουργού Υποδομών και του υπουργού Οικονομικών. Το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στον λογαριασμό με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών και 10 εκατ. από τη Βουλή. Συνολικά δηλαδή 40 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον λογαριασμό θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη. Για παράδειγμα, η Κύπρος θα συνεισφέρει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός λογαριασμού είναι 23/2341195169 με IBAN GR4601000230000002341195169.

Στα μέτρα για την αρωγή των πληγέντων περιλαμβάνονται:

1. Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 ευρώ. Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, το ποσό ανέρχεται στις 6.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, η ενίσχυση ανέρχεται στις 8.000 ευρώ.

2. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

3. Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

4. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 31/9/2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

Τα μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων περιλαμβάνουν:

1. Οικονομική ενίσχυση στον ή στη σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς, ύψους 10.000 ευρώ.

2. Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωσή τους ή, εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού, έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

3. Τα τέκνα αυτά, εάν εισαχθούν φέτος ή εάν ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας, μετεγγράφονται στο ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικογενειακή κατοικία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί με σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας και για τα επόμενα έτη.

4. Οσα από τα τέκνα αυτά συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017-2018, ο βαθμός τους προσαυξάνεται κατά 20% και εισάγονται στις σχολές τους ως υπεράριθμοι. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να επαναληφθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας το μέγιστο για τα επόμενα τρία έτη.

5. Ενα συγγενικό πρόσωπο α΄ ή β΄ βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

«Πακέτο» φορολογικών ρυθμίσεων

Την παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και την πληρωμή των φόρων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για τους φορολογουμένους που υπάγονται στις εφορίες Παλλήνης και Ελευσίνας αποφάσισε η κυβέρνηση. Επίσης, στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία, ενώ αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για τους πληγέντες από την πυρκαγιά από σήμερα μέχρι τις 30/9/2019.

Ειδικότερα, στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται: 

• Παράταση υποβολής δηλώσεων φυσικών προσώπων έως και 30 Οκτωβρίου 2018. Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

• Παράταση υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων έως και 30 Οκτωβρίου 2018. Καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

• Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31η Ιουλίου 2018, έως και 30 Οκτωβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

• Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Οκτωβρίου 2018.

• Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έως τέλος του τρέχοντος έτους.

• Αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή τους.

• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

• Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων έως 31/12/2018.

• Οσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων.

• Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018 χωρίς προϋποθέσεις, η δε χορήγηση των  προβλεπομένων παροχών-επιδομάτων καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.

• Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του τέως ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.

• Αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά από σήμερα μέχρι τις 30/9/2019.

• Παροχή ετήσιας επιχορήγησης 1.200 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών της αναγκών ανεξαρτήτως παρόχου.

• Ανοιγμα των διοδίων στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αντιμετώπιση της κρίσης από την πυρκαγιά.

• Διαγραφή αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που καταστράφηκαν ώστε να μη χρεωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη διαγραφής ή άλλο διοικητικό πρόστιμο.

Προσφορά βοήθειας από τον Ταγίπ Ερντογάν

Την ετοιμότητα της Τουρκίας να παράσχει «κάθε είδους βοήθεια, προκειμένου να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», εκδήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Λόγω αυτής της καταστροφικής τραγωδίας, θα ήθελα να εκφράσω στην Εξοχότητά σας και στον ελληνικό λαό, τα συλλυπητήριά μου καθώς και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε το μήνυμα του κ. Ερντογάν.

Χθες, σε ειδική συνεδρίασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αποφάσισε την αποστολή βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ ως βοήθεια προς τους πληγέντες των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, οι αποφάσεις για βοήθεια θα εξελιχθούν ως εξής: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ανοίξει ειδικό λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αλλά και σε εμπορικές τράπεζες. Εκεί, η κυβέρνηση θα συνεισφέρει 10 εκατ. ευρώ.

Η κυπριακή κυβέρνηση καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο, το ευρύτερο κοινό, πολίτες, φορείς και οργανώσεις «που επιθυμούν να βοηθήσουν και θέλουν να συνεισφέρουν, να καταθέτουν χρηματικές εισφορές σε αυτούς τους λογαριασμούς».

Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί «θα διατεθεί σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις για την ανακούφιση των θυμάτων και τη στήριξή τους έπειτα από συνεννόηση που θα γίνει με την ελληνική κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή