Πράσινο φως στην Pimco από τη γενική συνέλευση της Αττικής

Πράσινο φως στην Pimco από τη γενική συνέλευση της Αττικής

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πώληση στο επενδυτικό σχήμα που έχει συγκροτήσει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος της Pimco με την Qualco, του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που προέκυψε από την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση της Τράπεζας Αττικής.

Η συνέλευση των μετόχων, στην οποία βαρύνοντα ρόλο έχει ο ΕΦΚΑ και το Ταμείο των μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), ενέκρινε ουσιαστικά την πρόταση της διοίκησης ως προς την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή. Pimco και Qualco επικράτησαν έναντι της Aldridge που είχε επίσης προκριθεί στην τελική φάση και η οποία έχει αγοράσει το πρώτο μεγάλο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ που είχε πουλήσει η Τράπεζα Αττικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Παναγιώτη Ρουμελιώτη, «η συνεργασία με έναν χρηματοπιστωτικό οίκο του βεληνεκούς της Pimco συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα για τη θωράκιση της τράπεζας και διανοίγει προοπτικές για ευρύτερες συνεργασίες στο μέλλον», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η ανακήρυξη της Pimco ως προτιμητέου επενδυτή έγινε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη συμβολή του διεθνούς συμβούλου Rothschild. Η συμφωνία με την Pimco και την Qualco προβλέπει ότι το επενδυτικό σχήμα:

• Θα αποκτήσει το ομόλογο (Junior Note) ονομαστικής αξίας 357,25 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε από την τιτλοποίηση του μεταβιβασθέντος χαρτοφυλακίου, έναντι ποσού 47 εκατ. ευρώ.

• Θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικού ποσού περίπου 700,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα σχετικά σχέδια διαχείρισης.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Αττικής θα αναγνωρίσει το κέρδος στα βιβλία της, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της θέση.

H γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης την εξαγορά εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Αττικής των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, συνολικής ονομαστικής αξίας 100,2 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα την παράδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης που θα εκδοθούν. Οι προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν μειώνοντας ισόποσα το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, με την ολοκλήρωση και της γενικής συνέλευσης, η Attica Bank εξασφάλισε το σύνολο των προβλεπόμενων κεφαλαίων της, τα οποία συμποσούνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ μετρητά και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον από την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου με έκδοση ισόποσου ομολογιακού δανείου.

Ετσι επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε θέσει η διοίκηση για υπερκάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας (Core Equity TIER I 15% και Core TIER II 18%). Παράλληλα μειώνονται αποφασιστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας από 37% στο περίπου 20%. Οπως σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης, με τη μεταβίβαση μέρους των μετοχών του ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα ενισχύσει τη τεχνογνωσία και τις πρακτικές που απαιτεί στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή