Της τελευταίας στιγμής 400.000 φορολογούμενοι

Της τελευταίας στιγμής 400.000 φορολογούμενοι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 400.000 φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων μετά τη δεύτερη παράταση που δόθηκε) για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Και φέτος η υποβολή των δηλώσεων πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα ήταν αρκετές φορές εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υποβολή τους τόσο από λογιστές όσο και από τους υπόχρεους φορολογουμένους.

Τι προκύπτει

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι τις 25 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.883.605 δηλώσεις, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτει ότι:

• To 40,2% των φορολογουμένων θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.209 ευρώ. Συγκεκριμένα, για 2.345.199 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,83 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει μία μέρα μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.

• Το 47,06% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.883.605 φορολογικών δηλώσεων, που έχουν εκκαθαριστεί, οι 2.745.576 είναι μηδενικές.

• Για το 12,73% των φορολογουμένων ή 742.830 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όσο φθάνει τα 432 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 321 εκατ. ευρώ.

• To ελληνικό Δημόσιο από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των δηλώσεων θα εισπράξει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόστιμα

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουλίου θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή