Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως αύξηση επιτοκίων

Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως αύξηση επιτοκίων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοναδική οδός σωτηρίας για την οικονομία της Τουρκίας θα ήταν μια θεαματική άνοδος των επιτοκίων της τουρκικής λίρας. Είναι η κίνηση που θα διασφάλιζε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, θα στήριζε το νόμισμα και θα ανέκοπτε τη φυγή του ξένου κεφαλαίου. Αυτό επισημαίνουν οικονομολόγοι που, μιλώντας στο Bloomberg, σχολίασαν αρνητικά την απόφαση της Τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι η γειτονική χώρα θα πληρώσει ακριβά την επιλογή της, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υπερβολικά χαλαρή υπό τις οδηγίες του Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία κινδυνεύει να γνωρίσει νέο κύμα μαζικών εκροών κεφαλαίων, ανάλογο με εκείνο που την άνοιξη ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης, όσο δεν αναθεωρεί την πολιτική της η κυβέρνηση», σχολιάζει η Σαμάιλα Χαν, αναλύτρια αναδυόμενων αγορών στην AllianceBernstein της Νέας Υόρκης. Η ίδια προεξοφλεί ότι τα πράγματα στη γειτονική χώρα «θα επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν». Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης της τουρκικής λίρας και στην τιμή αγοράς της βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016. Υπερβαίνει, μάλιστα, την αντίστοιχη διαφορά που χώριζε τις δύο τιμές ακριβώς πριν από την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μ.β. τον Μάιο. Τώρα επικρατεί ανησυχία ότι οι αυξημένες τιμές των εισαγωγών θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων πριν από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στη Nomura, τονίζει πως «μια εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων φαίνεται να είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από αυτόν τον λαβύρινθο».

Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα προχώρησε εσπευσμένα και αιφνιδιαστικά σε αύξηση του κόστους δανεισμού ήταν τον Ιούνιο. Είχε προηγηθεί δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα αναλάμβανε τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Η δήλωση αυτή σε συνδυασμό με τη μαζική φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές οδήγησε την τουρκική λίρα σε συνεχή πτώση. Μετά την απόφαση που έλαβε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας σημείωσαν πτώση. Η ισοτιμία της λίρας πλησιάζει τις πέντε λίρες προς ένα δολάριο. Ο δείκτης Borsa Instanbul 100 έκλεισε με ζημίες 3,3%, ενώ υποχώρησαν τα 10ετή ομόλογα του τουρκικού Δημοσίου, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά 184 μονάδες βάσης, στο 18,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή