Στο παρά πέντε για τη Βεργίνα

Στο παρά πέντε για τη Βεργίνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η τυπική κατά τα άλλα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Στην ημερήσια διάταξη του γνωμοδοτικού οργάνου το τελευταίο θέμα προς συζήτηση από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αφορούσε την «έγκριση ή μη» αιτήματος του τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ για τη συνέχιση της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στον χώρο των Αιγών για το πενταετές πρόγραμμα 2015-2019.

Ωστόσο, η συζήτηση και η τελική γνωμοδότηση δεν ήταν εύκολη, καθώς στο τραπέζι έπεσε η αρνητική εισήγηση για τη συνέχιση της πανεπιστημιακής ανασκαφής από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, στην ευθύνη της οποίας ανήκει ο αρχαιολογικός των Αιγών στη Βεργίνα. Οπως είπε η κ. Κοτταρίδη στην «Κ», η βασική αιτιολογία της αρνητικής της εισήγησης ήταν ότι δεν είχαν εκπληρωθεί «οι δύο αναγκαστικοί όροι της υπουργικής απόφασης του 2017 για την ανασκαφή, που προέβλεπαν ότι θα πρέπει να κατατεθούν μελέτες συντήρησης του τείχους των Αιγών, να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του αγροτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το τείχος και να κατατεθούν κατάλογοι όλων των ευρημάτων».

Η κ. Κοτταρίδη τονίζει επίσης ότι «από το 1992 και εξής δεν έχει γίνει καμία συντήρηση ή ανάδειξη των μνημείων που ανασκάπτονται από το ΑΠΘ στη Βεργίνα και επίσης δεν έχουν κατατεθεί οι κατάλογοι των κινητών ευρημάτων, γεγονός που επισημαίνεται σε όλες τις αδειοδοτήσεις και που αποτελεί πάγια υποχρέωση των ανασκαφέων από τον αρχαιολογικό νόμο».

Οπως είναι γνωστό, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην ανασκαφή της Βεργίνας από το 1938 και το ενδεχόμενο παύσης της συμμετοχής του στην έρευνα αναστάτωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και το τμήμα Αρχαιολογίας.

Οπως μεταφέρουν πηγές του πανεπιστημίου στην «Κ», το αρμόδιο τμήμα έχει μπει σε διαδικασία εκπόνησης μελετών για τη συντήρηση των μνημείων που έχουν ανασκαφεί. Τονίζουν, επίσης, ότι πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα και δαπανηρή, ενώ διαβεβαιώνουν ότι τα ευρήματα είναι προστατευμένα.

Στο τέλος της συνεδρίασης επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές και βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει τη συνέχιση της πανεπιστημιακής έρευνας με την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων που φαίνεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας.

Ηδη, το ανασκαφικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου πήγε πίσω, καθώς ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων η ανασκαφή του Ιουλίου, ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις για τη διενέργεια της ανασκαφής του Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή