50 χρόνια Minas με ροκ διάθεση στο Μπενάκη

50 χρόνια Minas με ροκ διάθεση στο Μπενάκη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δυναμικό κιαροσκούρο που ενώνει το ένα πορτρέτο με το επόμενο υπογραμμίζει τη σημασία της καθαρής επικοινωνίας μεταξύ δύο δημιουργικών Ελλήνων. Ο Minas, ο αντισυστημικός σχεδιαστής, συναντά τον Κώστα Κουτάγιαρ, τον «καθαρόαιμο» φωτογράφο της στυλιστικής κίνησης και μορφής.

Η «συνάντηση» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, όπου η έκθεση «Minas: The Clarity of Shapes-Photographed by C. Coutayar» εγκαινιάζεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το ραντεβού έχει εορταστικό χαρακτήρα, καθώς η έκθεση σηματοδοτεί τα 50 χρόνια του σχεδιαστή στον πάγκο, αλλά και τα 80στά του γενέθλια. Στους τοίχους του μουσείου θα ανέβουν περίπου 50 φωτογραφίες με προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, τόπους και ηλικίες. Θα τους συνδέουν η «ροκ» διάθεση και τα κοσμήματα-ταυτότητα του σχεδιαστή.

50 χρόνια Minas με ροκ διάθεση στο Μπενάκη-1

Τo μοντέλo Gwen Lu ποζάρei στον φακό του Κώστα Κουτάγιαρ με κοσμήματα Minas.

Τα τελευταία έχουν για βάση μια ρευστή λιτότητα που χτίζεται μέσα από μέταλλα που εφαρμόζονται και εφαρμόζουν την αρχική σκέψη του δημιουργού για την «καθαρότητα των σχημάτων» και την έκφραση του απολύτως απαραίτητου. «Υπάρχει μια αδιάσπαστη συνέχεια στις γραμμές μου. Εχουν ρίζες και προορισμό», επισημαίνει ο ίδιος.

Φυσικότητα σώματος

Οι «σιλουέτες» του Minas έχουν χαραχθεί σε μέταλλο, ξύλο, μάρμαρο και πορσελάνη, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία επίπλων και άλλων βιομηχανικών σχεδίων αλλά και χρηστικών αντικειμένων.

Στο Μουσείο Μπενάκη, ο φακός του Κουτάγιαρ θα εστιάσει στα κοσμήματα του σχεδιαστή, κομμάτια που ακολουθούν τη φυσικότητα του σώματος αλλά και της ιστορίας.

«Το έργο του, αφαιρετικό, λιτό, με έμφαση στις μαλακές, ρέουσες, οφιοειδείς γραμμές, τη δύναμη και την καθαρότητα της φόρμας, έχει ρυθμό –στοιχείο ισορροπίας, συμμετρίας, αρμονίας και σταθερότητας– και λειτουργεί ως χορογραφία, αποτρεπτικά ως προς τη χαώδη ροή τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο» σημειώνει η Ελένη Αθανασίου, η οποία επιμελείται την έκθεση.

50 χρόνια Minas με ροκ διάθεση στο Μπενάκη-2

Τo μοντέλo Eirill DeLonge ποζάρει στον φακό του Κώστα Κουτάγιαρ με κοσμήματα Minas.

Τα ασπρόμαυρα πορτρέτα τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό από τις 6 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, θα είναι σε μορφή «silver prints on archival paper», θα φέρουν αριθμό και την υπογραφή του φωτογράφου.

Την έκθεση συμπληρώνει μια παρουσίαση δημιουργιών του σχεδιαστή σε ειδικά σχεδιασμένες από τον ίδιο βιτρίνες, καθώς και μια ειδική έκδοση με τίτλο «Minas: Clarity of Shapes».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή