Αύξηση 78% στα κέρδη του ομίλου «Τιτάν» το α΄εξάμηνο

Αύξηση 78% στα κέρδη του ομίλου «Τιτάν» το α΄εξάμηνο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 78%, σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ, σημείωσαν κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου τσιμέντων «Τιτάν». Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη μείωση των επενδυτικών δαπανών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και τον περιορισμό των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης. Ετσι, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου αυξήθηκαν σε 29 εκατ. ευρώ, έναντι 17 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας ανάλογα και τα κέρδη. Αλλωστε, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, στις περισσότερες αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου, τα λειτουργικά κέρδη είτε κινήθηκαν πτωτικά είτε ήταν σταθερά σε ετήσια βάση.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 712,5 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 8% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης οφείλεται στην υποχώρηση ξένων νομισμάτων έναντι του ευρώ, εξέλιξη που επηρέασε αρνητικά κατά 10 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά αποτελέσματα, τα οποία υποχώρησαν κατά 14% σε 122,2 εκατ. ευρώ. Πάντως, η αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ εξακολούθησε να αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή κερδοφορίας του ομίλου, παρά το γεγονός ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η λειτουργική κερδοφορία υποχώρησε κατά 13% σε 80,2 εκατ. ευρώ. Η κάμψη αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες, τον ιδιαίτερα βροχερό καιρό και την παρατεταμένη συντήρηση των παραγωγικών μονάδων. Πάντως, η ζήτηση τσιμέντου στη συγκεκριμένη αγορά συνεχίστηκε ανοδικά, γεγονός που ευνόησε και την εξέλιξη των τιμών.

Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής και της μη αντικατάστασής τους με νέα, αλλά και της υποτονικής ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Από την άλλη πλευρά, αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε για την κατασκευή και τις επεκτάσεις ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά δεν επαρκεί για την τόνωση της αγοράς συνολικά. Ετσι, οι εξαγωγές τσιμέντου συνεχίστηκαν με υψηλό ρυθμό. Ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης υποχώρησε κατά 11% σε 114,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε 5,2 εκατ. ευρώ, έναντι 13,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η μητρική «Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν» κατέγραψε πτώση του τζίρου κατά 12,5% σε 109,7 εκατ. ευρώ και των λειτουργικών κερδών σε 4,1 εκατ. ευρώ, από 12,2 εκατ. ευρώ. Παρέμεινε δε ζημιογόνος, εγγράφοντας ζημίες 8,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,1 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Οπως τονίζει η διοίκηση της «Τιτάν», «στην Ελλάδα καθυστερεί η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων που θα επαναδραστηριοποιήσει τον κλάδο κατασκευών, ενώ παράλληλα και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, για ακόμα μία χρονιά, η παραγωγή τσιμέντου θα διοχετευτεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε εξαγωγές».

Αντίστοιχα, οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσαν ανάκαμψη ύστερα από ένα δύσκολο, λόγω καιρού, ξεκίνημα του έτους. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 103,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 4,5%, και τα λειτουργικά κέρδη παρέμειναν σταθερά στα 23,9 εκατ. ευρώ. Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπάρχουν προσδοκίες για μια ήπια ανάπτυξη του κλάδου κατασκευών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή