Τόποι μνήμης και τουρισμός

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​ε μια ολοσέλιδη καταχώριση στον βρετανικό Τύπο σε συνεργασία με τον αγγλικό τουριστικό οργανισμό «Planet Holidays», υπό τον τίτλο «SALONICA FRONT WWI THESSALONIKI-KILKIS», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να βάλει στην τουριστική ατζέντα στρατιωτικά μνημεία που σχετίζονται με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπως, μάλιστα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ίδιος τουριστικός οργανισμός παρουσιάζει το Μέτωπο της Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα Daily Mail ως ένα από τα δέκα καλύτερα Memorial Tours στην Ευρώπη.

Για εκείνους που ίσως δεν γνωρίζουν, η Θεσσαλονίκη υπήρξε ορμητήριο των δυνάμεων των συμμάχων της Αντάντ που επιχειρούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο και με επίκεντρο το Κιλκίς διεξήχθησαν φονικότατες και καθοριστικές για την εξέλιξη του πολέμου μάχες. Αποτυπώματα (νεκροταφεία, οχυρωματικά έργα, μουσεία κ.ά.) υπάρχουν ακόμα σήμερα στην περιοχή και τα επισκέπτονται απόγονοι –και όχι μόνο– πολεμιστών που άφησαν τα κόκαλά τους στη Δοϊράνη, στο Σκρα, στο Πολύκαστρο και γενικότερα στην οριογραμμή του Πάικου, του Καϊμακτσαλάν και του Μπέλλες.

Είναι μια έξυπνη πρωτοβουλία της περιφέρειας να μετατρέψει σε τουριστικό προϊόν μνημεία και τόπους θυσίας, που συνδέονται με κορυφαίες στιγμές της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής ιστορίας. Οπως με πληροφόρησαν, στο «πακέτο», σχεδιάζεται να μπουν στη συνέχεια και τα οχυρά του Ρούπελ, ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δαιδαλωδών στοών και πολυβολείων που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Ο πολεμικός τουρισμός ή αλλιώς «τουρισμός ιστορικής μνήμης» καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Ενδεικτικά: Η Νορμανδία της «D DAY», το Στάλινγκραντ, η αφανισμένη από τις βόμβες φωσφόρου των συμμάχων Δρέσδη, η γειτονική μας Καλλίπολη στα Δαρδανέλλια, όπου το 2016 συγκέντρωσε στην επέτειο της νίκης των Τούρκων επί των συμμάχων πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες, οι πιο πολλοί εκ των οποίων προέρχονταν από τη μεριά των ηττημένων (Βρετανοί, Αυστραλοί Νεοζηλανδοί), οι περίφημες υπόγειες στοές των Βιετκόνγκ που έχουν μετατραπεί σε τουριστικά αξιοθέατα. Σε μια αποστολή το 2008 στο, Ανόι ένας Αμερικανός που είχε πολεμήσει στο Βιετνάμ, μου αποκάλυψε ότι οι συμπατριώτες του συμπολεμιστές και οι οικογένειές τους έχουν bonus από τον «εχθρό» έκπτωση 40% στο τουριστικό πακέτο εάν θελήσουν να επισκεφθούν τη χώρα! Ο τουρισμός του ήλιου και της θάλασσας δεν αρκεί πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή