Επίθεση Ορμπαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επίθεση Ορμπαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή επίθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαπέλυσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, υποστηρίζοντας ότι οι ημέρες της είναι μετρημένες. Η θητεία της Κομισιόν υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λήγει μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, αλλά η ατζέντα της κατά τους μήνες που απομένουν μόνο ασήμαντη δεν χαρακτηρίζεται, καθώς περιλαμβάνει τη διευθέτηση ζητημάτων όπως το Brexit.

«Χρειαζόμαστε μια νέα Κομισιόν με νέα προσέγγιση. Μετά τις εκλογές, χρειαζόμαστε μια Κομισιόν που δεν θα τιμωρεί τις χώρες που προστατεύουν τα σύνορά τους, όπως η Ουγγαρία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ουγγρική νομοθεσία που ποινικοποιεί την επίδειξη αλληλεγγύης προς αιτούντες άσυλο. Ο νόμος αυτός είναι ο τελευταίος στη σειρά μέτρων κατά της μετανάστευσης που ξεκίνησαν με την ανέγερση τείχους στα ουγγρικά σύνορα το 2015. Στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένους πρόσφυγες από χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ομως ο Ορμπαν υπολογίζει ότι η επόμενη Επιτροπή, που θα αντανακλά τις πολιτικές ισορροπίες που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές, θα πάρει διαζύγιο από τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται το δικαίωμα ασύλου. Ο Ορμπαν έφθασε να παρομοιάσει τις τωρινές αποφάσεις της Κομισιόν με τις «τελευταίες κινήσεις στα πόδια των βατράχων στα σχολικά πειράματα της Βιολογίας, που δεν είχαν καμία σημασία». Παράλληλα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός καλωσόρισε τις προσπάθειες συγκεκριμένων αμερικανικών κύκλων για ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής, ευρωσκεπτικιστικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, έχει ιδρύσει στην Ευρώπη ένα πολιτικό όχημα που το ονομάζει «Το Κίνημα», στο οποίο σκοπεύει να συσπειρώσει τη «διεθνή των εθνικιστών». «Εύχομαι στο εγχείρημα καλή επιτυχία», είπε ο Ορμπαν. «Η Αμερική δεν έχει μόνο φιλελεύθερους. Εχει και συντηρητικούς και χριστιανοδημοκράτες. Υπάρχει πλουραλισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή