Επαναπατρισμός λειψάνων από τη Β. Κορέα

Επαναπατρισμός λειψάνων από τη Β. Κορέα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πρώτο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας, που επετεύχθη μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, η Βόρειος Κορέα μετέφερε 55 μικρά κουτιά, καλυμμένα με την αστερόεσσα, τα οποία φέρονται ότι περιέχουν τις σορούς Αμερικανών στρατιωτών-θυμάτων του Πολέμου στην Κορέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για τον επαναπατρισμό των λειψάνων Αμερικανών πεσόντων.

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο από πλευράς Πιονγιάνγκ για την εφαρμογή μιας από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Ο επαναπατρισμός των σορών στρατιωτικών που αγνοούνταν από την εποχή του πολέμου θεωρείται μικρή, πάντως διπλωματική επιτυχία, για την κυβέρνηση Τραμπ. «Eπειτα από τόσα πολλά χρόνια, αυτή θα είναι σπουδαία στιγμή για τόσες πολλές οικογένειες. Ευχαριστίες στον Κιμ Γιονγκ Ουν», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter. Νωρίτερα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «μας ενθαρρύνουν οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας», μία σειρά ενεργειών της «που ευνοούν τις θετικές αλλαγές».

Αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε τις σορούς των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτών, απογειώθηκε από τη Γουονσάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και προσγειώθηκε στη νοτιοκορεάτικη αεροπορική βάση Οσάν περί τις 05.00 (ώρα Ελλάδας). Εκεί περίμεναν Αμερικανοί στρατιωτικοί με τις επίσημες στολές τους για μια τελετουργία επαναπατρισμού. Η παράδοση των σορών έγινε στην 65η επέτειο της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ουδέποτε υπεγράφη συμφωνία ειρήνης. Πάνω από 7.700 Αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν εμπλακεί στον Πόλεμο της Κορέας συνεχίζουν να αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Οι 5.300 από αυτούς είχαν χαθεί σε εδάφη που ανήκουν στη σημερινή Βόρεια Κορέα.

Η δήλωση Πομπέο

Πάντως, μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι η Πιονγιάνγκ συνεχίζει την παραγωγή καυσίμων για πυρηνικές βόμβες, παρά τη δέσμευσή της ότι προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Κι αυτό τη στιγμή που ο Πομπέο ισχυριζόταν ότι σημειώνουν πρόοδο οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την Πιονγιάνγκ. Ο Πομπέο είπε πως η Β. Κορέα άρχισε να διαλύει τη βάση πυρηνικών δοκιμών της, μια ενέργεια, που επίσης είχε αποτελέσει υπόσχεση του Κιμ στη Σιγκαπούρη. «Είναι θετικά σημάδια, βήματα μπροστά», είπε ο Πομπέο, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως ο Κιμ οφείλει να τηρήσει τη βασική του δέσμευση περί αποπυρηνικοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή