Η ξηρασία τροφοδοτεί φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Η ξηρασία τροφοδοτεί φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 12.000 πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα στη Καλιφόρνια τη μάχη κατά των πυρκαγιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, όμως η ξηρασία τροφοδοτεί τις φλόγες που παραμένουν σε μερικά σημεία ανεξέλεγκτες και έχουν ήδη κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

«Κατοικούσα εδώ όλη μου τη ζωή και ουδέποτε είδα φωτιά που να κάνει τέτοια καταστροφή», δήλωσε ο Λίοναρντ Μότι στην κομητεία Σάστα, όπου από τις 23 Ιουλίου μαίνεται η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές αυτές, που έχει ονομασθεί «Carr».

Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας (Cal OES) κάνει λόγο για 17 μεγάλες πυρκαγιές σ' όλη την Καλιφόρνια. Ενισχύσεις που έστειλαν 13 Πολιτείες έχουν φθάσει επιτόπου ή βρίσκονται καθ' οδόν, από τόσο μακριά όσο το Νιού Τζέρσι, η Φλόριντα και το Μέριλαντ στην ανατολική ακτή.

Από την Πέμπτη, δύο πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη κομητεία Σάστα και τρία πρόσωπα –μια 70χρονη γυναίκα και τα δύο δισεγγονά της ηλικίας 4 και 5 ετών– έχασαν τη ζωή τους όταν έπιασε φωτιά το τροχόσπιτό τους.

Χθες Κυριακή βρέθηκε μέσα σε μια καμένη κατοικία το λείψανο ενός προσώπου που αγνόησε τις εντολές εκκένωσης, σύμφωνα με τις αρχές.

Εξάλλου ένας πυροσβέστης έχασε χθες τη ζωή του δίνοντας μάχη με μια άλλη φωτιά, την πυρκαγιά Φέργκιουσον, κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι.

Χθες το βράδυ η πυρκαγιά «Carr» δεν είχε περιοριστεί παρά μόνο κατά 17% και εκτεινόταν σε περισσότερα από 386.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

«Ήταν σαν ένας ανεμοστρόβιλος που είχε μέσα του φωτιά, έφθασε πάνω από τον λόφο και καταβρόχθισε το σπίτι του γείτονα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άλις Μάκεν, μια συνταξιούχος που δεν είχε στη διάθεσή της παρά λίγα λεπτά για να διαφύγει με τον σύζυγό της από το σπίτι τους στο Ρέντινγκ. Από ένα εμπορικό κέντρο, παρακολούθησαν το σπίτι τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

Ένα παχύ στρώμα ομίχλης καλύπτει την περιοχή, περιορίζοντας την ορατότητα και προκαλώντας αναπνευστικές δυσκολίες.

Για την πόλη του Ρέντινγκ στην κομητεία αυτή, ο υπεύθυνος των υπηρεσιών πυρόσβεσης Μπρετ Κουβέα φάνηκε καθησυχαστικός. «Αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, «αρχίζουμε να κερδίζουμε έδαφος αντί να είμαστε στην άμυνα».

Ο Κουβέα προειδοποίησε πάντως για τα καπρίτσια του απρόβλεπτου καιρού.

«Ένα επικίνδυνο κύμα καύσωνα θα συνεχίσει να φέρνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία» στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία NWS. «Πολυάριθμες πυρκαγιές θα συνεχίσουν να καίνε, ιδιαίτερα στη Καλιφόρνια, και η απειλή θα ενταθεί από τις συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα».

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, 38.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην κομητεία Σάστα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή