Νέα θεραπεία κατά του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

Νέα θεραπεία κατά του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν, χθες, ότι πρόκειται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μέσα στον ερχόμενο μήνα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, η οποία θα βασίζεται στη μεταμόσχευση «επαναπρογραμματισμένων» βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί επιζητούν μια πρωτοποριακή φόρμουλα για τη θεραπεία της εκφυλιστικής αυτής νόσου του εγκεφάλου.

H νόσος του Πάρκινσον εκδηλώνεται με τρέμουλο, δυσκολία στο περπάτημα και ανικανότητα προσανατολισμού, ενώ προκαλείται από την έλλειψη ντοπαμίνης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Οι ερευνητές, επί πολύ χρόνο, ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα προκειμένου να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική παραγωγή του συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή.

Οι κλινικές δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν, μετά την επιτυχή προσπάθεια των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κιότο, να χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα (κύτταρα IPS) για να αποκαταστήσουν λειτουργούντα εγκεφαλικά κύτταρα σε πιθήκους, τη χρονιά που πέρασε. Τα λεγόμενα πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται μετά την αφαίρεση ώριμων κυττάρων από ένα άτομο, είτε από το δέρμα του είτε από το αίμα του και τον «επαναπρογραμματισμό» τους ώστε να συμπεριφέρονται ως εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν, ώστε να εξελιχθούν σε κύτταρα παραγωγής ντοπαμίνης.

«Αυτή θα είναι η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για τη νόσο του Πάρκινσον», λέει ο Τζουν Τακαχάσι, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνας και Εφαρμογών για τα πολυδύναμα κύτταρα του πανεπιστημίου του Κιότο. Επικεφαλής του Κέντρου είναι ο Σίνια Γιαμανάκα, ο οποίος το 2012 μοιράστηκε το Νομπέλ Ιατρικής με τον Βρετανό επιστήμονα, Τζον Γκάρντον, επειδή κατάφεραν να δείξουν ότι τα ενήλικα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

«Πρόκειται να εξακολουθήσουμε την έρευνά μας με προσοχή και ενθουσιασμό σε συντονισμό με το νοσοκομείο του πανεπιστημίου του Κιότο, έτσι ώστε η νέα θεραπεία με τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα να φτάσει στους ασθενείς το ταχύτερον δυνατόν», δήλωσε ο Σίνια Γιαμανάκα σε ανακοίνωση στον Τύπο.

Το γεγονός ότι η κλινική έρευνα χρησιμοποιεί πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα κι όχι εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτή και σε κράτη, όπως η Ιρλανδία και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου απαγορεύεται η χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων.

Η Sumitomo Dainippon Pharma Co Ltd έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει να παρασκευάσει και να αρχίσει να πωλεί κυτταρικά φαρμακευτικά σκευάσματα που βασίζονται σε δεδομένα από τις κλινικές μελέτες από τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει ότι αυτός είναι δικός της στόχος, τον οποίο δεν μοιράζεται με το πανεπιστήμιο του Κιότο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή