Η κρίση ροκάνισε το ένα τρίτο της περιουσίας των Ελλήνων

Η κρίση ροκάνισε το ένα τρίτο της περιουσίας των Ελλήνων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα τρίτο, περίπου, του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών εξανεμίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ανισότητα στον πλούτο μεταξύ των κρατών-μελών του. Συγκεκριμένα, από 147.757 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος της αξίας της περιουσίας ανά νοικοκυριό το 2009, υποχώρησε στις 104.109 δολάρια το 2014, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Η μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων εξηγεί προφανώς αυτή την εξέλιξη, ενώ ανάλογη εμπειρία έζησαν η Ισπανία και η Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό η Σλοβακία, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, στην οποία παραπέμπει χθεσινό ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 11,6%, εμπειρία που έζησε και η Πορτογαλία, αν και σε πολύ μικρότερη ένταση (μείωση ποσοστού κατά 0,5% ).

Σε ό,τι αφορά την ανισότητα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν ότι καλά κρατεί, καθώς το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών των κρατών-μελών του κατέχει το 52% του πλούτου. Εδώ, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση, καθώς το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών κατέχει το 42% του πλούτου. Ωστόσο, το ποσοστό αυξήθηκε στη διάρκεια της κρίσης από 38,78% που ήταν το 2009.

Η κρίση ροκάνισε το ένα τρίτο της περιουσίας των Ελλήνων-1

Τα πρωτεία της ανισότητας κατέχουν οι ΗΠΑ, όπου το πλουσιότερο 10% κατέχει το 79% του πλούτου, ενώ χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ συναντώνται στη Σλοβακία και στην Ιαπωνία. Μάλιστα, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία η ανισότητα στον πλούτο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό συνδέεται, όπως επισημαίνει η μελέτη, με την πτώση των τιμών των ακινήτων μετά την κρίση, καθώς τα ακίνητα είναι η βασική πηγή πλούτου της μεσαίας τάξης. Στην ενίσχυση της ανισότητας στις συγκεκριμένες χώρες βοήθησε η άνοδος της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, όπως, για παράδειγμα, των μετοχών, που ευνόησαν το κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Ετσι, στις ΗΠΑ το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού αύξησε το μερίδιο του πλούτου του από 46,5% το 2007 σε 52% το 2015, και στη Βρετανία, αντίστοιχα, το αύξησε από 73,2% σε 79,5%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το φτωχότερο 40% του πληθυσμού κατέχει το 5,3% του πλούτου, το φτωχότερο 60% κατέχει το 18% του πλούτου, το πλουσιότερο 10% το 42% του πλούτου, το πλουσιότερο 5% κατέχει το 29% του πλούτου και το πλουσιότερο 1% κατέχει το 9,2% του πλούτου. Σε άλλες χώρες, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού κατέχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά του πλούτου: στις ΗΠΑ το 42,5%, στην Ολλανδία το 27,8%, στην Αυστρία το 25,5%, στη Βρετανία το 20,5%.

Οπως σημειώνει η μελέτη του ΟΟΣΑ, η ανισότητα σε επίπεδο πλούτου είναι διπλάσια από αυτήν σε επίπεδο εισοδήματος. Ετσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τα στοιχεία του πλούτου, εκτός από αυτά του εισοδήματος, προκειμένου να υπολογίσουμε τις δυνατότητες ενός νοικοκυριού.

Οπως σημειώνει, περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων με εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας ειναι οικονομικά ευάλωτο, με την έννοια ότι δεν έχει οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπίσει μια ξαφνική απώλεια εισοδήματος, όπως, για παράδειγμα, ανεργία, ασθένεια κ.λπ. Κατά μέσον όρο, ενώ το 14% των ανθρώπων που ζει στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι φτωχό από πλευράς εισοδήματος και ένα επιπλέον ποσοστό 36% δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα έτσι ώστε να συντηρηθεί (σε επίπεδο ορίου φτώχειας) για περισσότερο από τρεις μήνες.

Η μελέτη θίγει και το θέμα των κληρονομιών και δωρεών, οι οποίες τείνουν να αυξάνουν τις ανισότητες, καθώς μειώνουν την κοινωνική κινητικότητα από γενιά σε γενιά. Τα νοικοκυριά με τα υψηλότερα εισοδήματα, αναφέρει, είναι πιο πιθανό να λάβουν κάποια κληρονομία ή δωρεά, και μεταξύ αυτών που επωφελούνται οι οικονομικά ισχυρότεροι κληρονομούν προφανώς και μεγαλύτερης αξίας περιουσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή