ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Διαγραφή λογαριασμών για απόπειρα επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών του 2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Facebook Inc ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια συντονισμένη εκστρατεία πολιτικής επιρροής ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016,διαγράφοντας δεκάδες ψεύτικα προφίλ χρηστών στην κοινωνική του πλατφόρμα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ένας ρωσικός προπαγανδιστικός βραχίονας επιχείρησε να αναμιχθεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, αναρτώντας και αγοράζοντας χώρο διαφημίσεων στο Facebook. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διέγραψε 32 σελίδες και λογαριασμούς από το Facebook και το Instagram, ως μέρος της προσπάθειάς της να καταπολεμήσει την ξένη ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές. «Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή στο Facebook, επειδή δεν θέλουμε άτομα ή οργανισμούς να δημιουργούν δίκτυα λογαριασμών, για να παραπλανούν άλλους για το ποιοι είναι ή για το τι κάνουν», ανέφερε η εταιρεία στο ιστολόγιό της.

«Βρισκόμαστε ακόμη στα πολύ πρώτα στάδια της έρευνάς μας και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα – όπως ποιοι ενδέχεται να βρίσκονται πίσω από αυτό», υπογραμμίζεται.

Περισσότεροι από 290.000 χρήστες ακολουθούσαν τουλάχιστον μια σελίδα και λογαριασμούς από αυτές τις σελίδες και περίπου 11.000 δολάρια ξοδεύτηκαν σε περίπου 150 διαφημίσεις, συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας. Οι σελίδες με τους περισσότερους ακόλουθους έφεραν τίτλους όπως «Aztlan Warriors»,  «Black Elevation», «Mindful Being» και «Resisters».

Το Facebook ανέφερε σε Αμερικανούς βουλευτές αυτή την εβδομάδα, ότι εντόπισε την εκστρατεία ως μέρος των ερευνών της για την ανάμιξη στις εκλογές, σύμφωνα με τους New York Times, που δημοσίευσαν πρώτες τη διαγραφή των λογαριασμών.

Η εταιρεία πρωτύτερα είχε τονίσει ότι σε διάστημα δύο ετών, 126 εκατομμύρια Αμερικάνοι ίσως να εκτέθηκαν σε πολιτικό περιεχόμενο, υποστηριζόμενο από τη Ρωσία, στην κοινωνική της πλατφόρμα, και ότι 16 εκατομμύρια χρήστες ενδέχεται να εκτέθηκαν σε ρωσική πληροφόρηση στο Instagram.

«Είναι πολύ μια πολύ καλή είδηση, επειδή δείχνει ότι το Facebook το λαμβάνει αυτό πολύ σοβαρά, οπότε πρέπει να επαινεθούν για αυτό που έκαναν σήμερα», δήλωσε στο Fox News η Aμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, σχολιάζοντας τα ευρήματα της εταιρείας.

«Επίσης δείχνει ότι η απειλή είναι πραγματική και οι Αμερικάνοι πρέπει να το γνωρίζουν», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «οι Ρώσοι και άλλα κράτη επιχειρούν απολύτως να μας χειραγωγήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ