ΗΠΑ – Ιραν: Μαστίγιο και συνομιλίες

ΗΠΑ – Ιραν: Μαστίγιο και συνομιλίες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ανευ νοήματος και ταπεινωτική χαρακτήρισαν, χθες, Ιρανοί αξιωματούχοι την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για διάλογο, την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει σπρώξει το νόμισμα της χώρας στα… τάρταρα, επαναφέροντας οικονομικές κυρώσεις και αποχωρώντας από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Οι κυρώσεις και οι πιέσεις είναι το ακριβώς αντίθετο του διαλόγου», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί. «Πώς μπορεί να αποδείξει ο Τραμπ στο ιρανικό έθνος ότι τα σχόλιά του απηχούν πραγματικές προθέσεις διαπραγμάτευσης και δεν είναι προϊόν λαϊκισμού;». Μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιούσε τον Ιρανό ομόλογό του ότι η χώρα θα υποστεί «συνέπειες που λίγοι στην ιστορία έχουν υποστεί», ενώ στις 6 Αυγούστου τίθενται σε ισχύ ευρείας κλίμακας αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Παρ’ όλα αυτά, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη της κλιμάκωσης. «Σίγουρα θα συναντούσα τους Ιρανούς αν ήθελαν. Δεν νομίζω ότι είναι ακόμη έτοιμοι. Εβαλα τέρμα στη συμφωνία με το Ιράν, ήταν γελοία. Πιστεύω ότι στο τέλος θα θελήσουν μια συνάντηση και είμαι έτοιμος όποτε το θελήσουν». Ο Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε ότι δεν θέτει όρους για μια τέτοια συνάντηση. «Αν θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούμε», είπε.

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου δεν θεωρήθηκε σοβαρή ούτε στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου ασιατικών χωρών το Σάββατο. «Ενας διάλογος ΗΠΑ – Ιράν θα ήταν εφικτός προτού αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και προτού εκφραστεί η κυβέρνηση Τραμπ υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν», είπε ο πρόεδρος του Council on Foreign Relations, Ρίτσαρντ Χάας. Σύμφωνα με τον Χάας, στο σημείο όπου έχουν φθάσει οι σχέσεις δεν είναι σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο των συνομιλιών, πόσο μάλλον ποιο θα μπορούσε να είναι το πεδίο συμφωνίας.

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της Βουλής, Χεζματολάχ Φαλαχατπισέχ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να συζητήσει με τις ΗΠΑ μόνο αν επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία, θέτοντας τέρμα στην οικονομική αβεβαιότητα. Η προοπτική των κυρώσεων έχει ασκήσει εντονότατες πιέσεις στο ιρανικό ριάλ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πέφτει κάτω από τις 100.000 ριάλ το Σαββατοκύριακο, να φθάνει τις 122.000 ριάλ τη Δευτέρα και να ανακάμπτει ελαφρώς στις 115.000 ριάλ την Τρίτη. «Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ από θέση ισχύος», είπε ο Φαλαχατπισέχ.

Με τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ αποσκοπούν στον αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου από τις διεθνείς αγορές, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι αν δεν περάσει το δικό του πετρέλαιο από τα στενά του Ορμούζ, δεν θα περάσει το πετρέλαιο καμιάς άλλης χώρας. «Η Ισλαμική Δημοκρατία ποτέ δεν επιδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει αναταράξεις στους διαύλους της ναυτιλίας, αλλά δεν θα απεμπολήσει εύκολα το δικαίωμά της να εξάγει πετρέλαιο», έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην ιστοσελίδα του. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρώπης», προσέθεσε, αναφερόμενος στη συνέχιση των εμπορικών δεσμών των ευρωπαϊκών χωρών με την Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή